Bugün, 20 Nisan 2024 Cumartesi

Dolu yağışı 28 bin zeytin ağacını fena vurdu

Dolu yağışı 28 bin zeytin ağacını fena vurdu

Zeytin sineğinden darbe yiyen bölgemiz zeytinini bu kez de dolu yağışı vurdu.

Zeytin sineğinden darbe yiyen bölgemiz zeytinini bu kez de dolu yağışı vurdu.
Cuma gününü Cumartesi`ye bağlayan saat 03:00 civarında Turan, Ormanlı ile Ballıpınar Köylerinde etkili olan dolu yağışının ardından bölgedeki zeytin ağaçlarında sağlam zeytinin kalmadığı öğrenildi.
Ceviz büyüklüğünde düşen dolu taneleri, ağaçlarda yeni oluşan zeytin tanelerinin büyük kısmını dökerken, ağaçlarda kalanları da zedeleyerek çürümeye sevk etti. 
Dolu yağışından köy muhtarlarından elde edilen bilgiye göre, Turan Köyünde 20 bin, Ormanlı Köyünde 6 bin zeytin ağacı olmak üzere, Ballıpınar Köyünün ise Eğridere Bölgesinde ekili 2 bin zeytin ağacındaki ürünün etkilendiği bildirildi. 
Çok sayıda zeytin üreticisinin binlerce lira zarar ettiği dolu yağışından sonra bölgeye gelerek incelemelerde bulunan, Gıda Tarım ve Hayvancılık Erdek İlçe Müdürlüğü Ziraat Mühendisleri, bu üç köyde zararın büyük olduğunu belirtti.
Dolu yağışının vurduğu Turan, Ormanlı ve Ballıpınar Köy halkı, zeytin ürününü, üstü açık sanayi olarak gördüklerini dolayısıyla doğal afetlere sürekli açık olduğuna değindi. 
Üreticilerin cefakar insanlar olduğunu vurgulayan köy halkı, dolu yağışından dolayı % 100 zeytin hasarı ile karşı karşıya olduklarını açıkladı.
İlgili kurumları hasar tespit çalışmalarına başlaması konusunda davet eden köylüler, zaten ekonomik anlamda krizde olan köylerimizde, üreticimizin kazancının zarar görmesi çok üzücüdür." dedi.
Üreticinin zararları karşısında devletin duyarsız kalmayacağını ümit ettiklerini vurgulayan köylüler, "Gıda Tarım ve Hayvancılık Erdek İlçe Müdürlüğü ile görüşmelerimiz sürüyor. Kaymakamımıza bu konuyu arz edeceğiz. Burasının kısmi bir afet bölgesi kapsamına alınması talebimiz olacak. Kısaca zararımız büyüktür. Gördüğünüz gibi dallarda olgunlaşmaya yakın zeytinlerin bir kısmı döküldü, bir kısmı da zarar gördü. Devlet buna gözü kapalı bakarsa, çiftçi de gözü kapalı toprağın içine batmış olur" ifadelerini kullandı. 


Anahtar Kelimeler: 0
  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 21.3 ° / 6.1 ° Güneşli
  • Pazartesi 22.5 ° / 9.7 ° false