Bugün, 19 Nisan 2024 Cuma

Dolar bahane kağıda zam şahane!

Dolar bahane kağıda zam şahane!

20´nin üzerinde çocuk ve gençlik kitabı ile birlikte yetişkinler için de bugüne kadar 10 kitap yayınlayan Yazar İncila Çalışkan, son dönemde yaşanan kağıt fiyatlarında artış nedeniyle edebiyat dünyasının zor günler yaşadığını söyledi.

Emekli edebiyat öğretmeni olan Çalışkan, kağıt fiyatının yükselmesiyle birlikte yazarların artık kendi kitaplarını bastıramaz duruma geldiğini aktardı.
Çalışkan, ?Kağıt zamları bizi çok yönlü etkileyecek. Bu durum bizim sanat ve kültür yaşamımızı daha geriye götürecek. Okumadıkça ilgimiz azalacak. Biz insan olmayı kültür ve sanatla besliyoruz. Kültür ve sanat olmadığı zaman robotlaşırız. Ben kitaplarımı yayınevlerine bastırıyorum. Kitaplarımın basımı için bugüne kadar herhangi bir ücret ödemedim. Satışlardan bize telif hakkı ödenir. Bundan sonra yayınevleri kitapları bastırmakta zorluk çekecekler, bugün ?kağıt yok´ diyorlar. Ben aileleri düşünüyorum. Öğrencilerin kitaba olan ihtiyaçları çok fazla, bu nedenle ailenin eğitim için ödediği rakam da yükselecek ve aileler zorlanacak. Aynı zamanda basılı yayınların dışında ambalajlar nedeniyle de zamları günlük yaşamımızda göreceğiz. Kağıt fiyatının artması bizi ürünlere yapılan zamlarla karşı karşıya bırakacak. Burada ilaç kutularından ve süt kutularından bahsetmemiz gerekli, bunlar büyük bir kitleyi etkileyecek.? dedi.
Yazarlar için kitap bastırmanın zorluğunun yanı sıra kağıda yapılan zamların üretimden kaynaklandığına işaret eden Çalışkan, kitap sayısının düşmesi ile birlikte Türkiye´nin entelektüel yaşamının da geri gideceğini aktardı.
Çalışkan şunları söyledi; ?Büyüklere yönelik yazdığım öykü kitapları için kapı kapı dolaştım. Önümüzdeki günlerde ?Kekik Kokusu´ isimli gençliğe yönelik bir öykü kitabım çıkacak. Ancak burada işaret etmemiz gereken nokta baskı sayısının da düşmesi. Alıcı sayısı düşecek ve kitap fiyatı yükselecek. Biz okumaktan uzaklaştıkça doğruluktan, iyilikten ve güzelliklerden kopmuş oluruz. Kısacası kâğıt fiyatlarının yükselmesi Türkiye´nin entelektüel yaşamına da onarılmaz zararlar verecektir. Üretmeden tüketmek her alanda gerilememize neden oldu. Tarın ve hayvancılığın çok güçlü olmasının yanı sıra kendine yeten bir ülke olup kâğıdını da kendimiz üretirsek bu tür ekonomik krizlerden daha az etkileniriz. Ardı ardına kapanan fabrikalar yeni işsiz orduları yaratığı için insanların alım gücünü de düşürdü.?
Haber : Tufan Dalgıç



Anahtar Kelimeler: Dolar bahane kağıda şahane
  • Cuma 23 ° / 11.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 21.3 ° / 6.1 ° Güneşli