Bugün, 29 Mart 2024 Cuma

Doç. Dr. Öztürk, Myra kazılarında

Doç. Dr. Öztürk, Myra kazılarında

Nurettin Öztürk, yıllarca Zeytinliada kazılarını yürütmüştü

Erdek Zeytinliada kazılarında yaklaşık yedi yıl görev yaparak, adanın tarihi ve arkeolojik yapıtlarının gün ışığına çıkmasını sağlayan Erzurum Atatürk Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nurettin Öztürk, şimdi de Antalya Myra(Demre) kazıları için görevlendirildi. Bakanlar Kurulu kararıyla bu kazıları yürütecek kurulun başkanlığını yapacak olan Öztürk, görevine başladı. Zeytinliada'da, Bandırma Müzesi tarafından röleve çalışmalarının yapılacağını vurgularken, ihtiyaç duyulduğunda, Erdek'e gelebileceğini belirten Öztürk, Artık, Myra(Demre) kazılarında, uzun soluklu bir çalışma beni bekliyor. Erdeklilere, sevgi ve saygılarımı sunuyorum” dedi.
Doç. Dr. Öztürk'ün, görevli bulunduğu Erzurum Atatürk Üniversitesi, Arkeoloji Bölümü öğretim üyeleri ve öğrencileriyle birlikte çalışmalar yapacağı Myra(Demre), M.Ö. 5. yüzyıla ait Roma ve Bizans ağırlıklı yapıtları ve kaya mezarları ile biliniyor. Andreake liman kentinin yanında bulunup Likya'nın en önemli kentlerinden biri olan Myra, Hıristiyan dünyasının önemli bir merkezi konumunu taşıyor. Piskoposluk merkezi de olan Myra'da, St. Nicholaus'un, 4. yüzyıl başlarında piskopos olarak görev yapıp halka kendisini çok sevdirdiği, inancı uğruna çok acılar çektiği biliniyor. Antik kentte adına bir kilise de yer alan St. Nicholaus, çocukların, gemicilerin ve ağır işlerde çalışan işçilerin koruyucu azizi olarak dünya arkeoloji tarihine geçmiş bulunuyor. Nicholaus, tüm dünya çocuklarının Noel babası” olarak da tanınıyor.
1904 yılında, Eynihal” ismiyle köy statüsüne kavuşan Demre, 6 Haziran 1968'de, 4 köyün birleşmesiyle belediyelik, 4 Temmuz 1987'de, Kale” adıyla ilçe olurken, 2005'te, Demre” ismini aldı.
Haber : Önder Balıkçı



  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli
  • Pazar 23.7 ° / 12.3 ° Güneşli