Bugün, 24 Nisan 2024 Çarşamba

Doç. Dr. Öztürk, GMKA Genel Sekreterine brifing verdi

Doç. Dr. Öztürk, GMKA Genel Sekreterine brifing verdi

Güney Marmara Kalkınma Ajansı (GMKA) Genel Sekreteri Gündoğan, Zeytinliadada incelemelerde bulundu.

Güney Marmara Kalkınma Ajansı (GMKA) Genel Sekreteri Gündoğan, Zeytinliada`da incelemelerde bulundu.
Erdek Zeytinliada`da yapılan kazıları yerinde incelemek üzere ilçeye gelen GMKA Genel Sekreteri Mustafa Gündoğan, kazı heyeti başkanı Erzurum Atatürk Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nurettin Öztürk`ten proje ve ada hakkında bilgiler aldı.
Doç. Dr. Nurettin Öztürk, daha önce Beden Terbiyesi Genel Müdürlüğü tarafından eğitim ve dinlenme tesisleri olarak kullanılan adada çalışmalara ilk olarak bu kuruma ait 9 binayı yıkarak başladıklarını anlattı. 
Binaların yıkılmasından sonra arkeolojik kazı çalışmalarına geçildiğini bildiren Doç.Dr. Öztürk, kilise ve manastırın Ayasofya ile yaşıt olduğunu söyledi. 
Doç.Dr. Öztürk, "Burası bir vaftizhane kilisesi. Erken Bizans dönemine ait bir yapıdır. 530 yıllarında ağır vergi yükünden dolayı halk isyan eder ve dönemin imparatoru halkın isyanının bastırılması için yaklaşık 30 bin kişiyi kılıçtan geçirilip yakar böylece ayaklanmayı bastırır. Buna tarihte `Nika İsyanı` deniliyor. İmparator, isyanın zaferi anısına dünyanın en büyük kubbeli yapısını yaptırmak istiyor ve Ayasofya böyle yapılıyor."
O zamanlarda Erdek bölgesinin İznik Konsülü`ne bağlı olduğunu kaydeden Öztürk, "İmparator konsüle emir gönderiyor ve `Yer seçin` deniyor. Suyu olan yer seçilmesi isteniyor. Böylece Zeytinliada`ya kilise yaptırılıyor. Mimari malzemeler, sütunlar ve giriş kapılarında `Nika` yazılarına rastladık. İsyanın bastırılması katliam aslında ama o dönemlerin katliamları, zaferdir bir anlamda. Antik kaynaklarda adı Meryem Ana Kilisesi ve dünyanın en güzel kilisesi olarak geçiyor. Dünyanın en büyük vaftiz havuzu yine bu kilisenin içinde bulunuyor. Bugün bile burayı dünyanın birçok yerinden ziyarete gelenler var. Zeytinliada`nın tanıtılmasıyla yurt dışından ziyaretçi akınına uğrayacağından şüphemiz yok" dedi.
Adanın büyüklüğünün günümüze kadar kalandan iki kat daha büyük olduğunu söyleyen Doç. Dr. Öztürk, "Yaşanan bir deprem sonucu adanın günümüze kalan kadar bir parçası suların altında kalıyor. Bu adada ciddi bir imalat ve üretim alanları tespit ettik. Adanın kendi tatlı su kaynakları yanında dışarıdan destek almadan yaşamını sürdürebilecek imkânlara sahip olduğunu biliyoruz. Yaptığımız çalışmalarla kilise ve manastırın yanı sıra bu üniteleri de ayağa kaldırmayı planlıyoruz" diye konuştu. Antik kaynaklarda "Dünyanın en güzel kilisesi" olarak geçen ve Erdek`te bulunan Zeytinliada`daki Meryem Ana Kilisesi, GMKA`dan 2010 yılı İktisadi Mali Destek Programı kapsamında 208 bin lira destek almıştı.


Anahtar Kelimeler: 0
  • Çarşamba 26.4 ° / 14.4 ° Güneşli
  • Perşembe 21.3 ° / 10.9 ° Güneşli
  • Cuma 20.9 ° / 10.4 ° Güneşli