Bugün, 29 Mart 2024 Cuma

Devlet izniyle define arıyor

Devlet izniyle define arıyor

Erdek Ballıpınar Mahallesi 1 kilometre batısı kıyıda define olduğuna inanan madenci Recep Piriştine aldığı izinle çalışmalarına başladı.
Balkan Madencilik ve Metalürji İşletmesi sahibi işadamı Recep Piriştine, Kapıdağ Yarımadasının kuzey bölgesinde yer alan Ballıpınar Mahallesi (köyü) 1 kilometre batısında bulunan Soğuksu Koyunda define arıyor.
Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan define arama çalışma ruhsatı alan madenci Recep Piriştine, geçtiğimiz gün sabah sularında başlattığı çalışmayla 5 parçadan oluşan yatay merkez kaideyi Soğuksu koyunda denizin 6 metre derinliğinden çıkartarak Şahinburgaz Balıkçı Barınağına nakletti.
Piriştine’nin, Ballıpınar Mahallesi Soğuksu Koyunda sahile yakın, denizin 6 metre derinliğinde bulunan yerde efsaneye göre “Korsan Kör Ahmet”e ait olduğu söylenen gemi ile nakil esnasında denize batan definesini aradığı öğrenildi.
Efsane, bölgede geçmişten günümüze dilden dile anlatılırken yine bir rivayete göre 1960’lı yıllarda Türkiye’nin ünlü armatörlerinden Mehmet Bingöllü’ye ait bir geminin arıza yaptığı gerekçesi ile söz konusu batık üzerinde uzunca süre demir aldığı ve daha sonra buradan ayrıldığı iddia edildi.

Efsaneye inanan birçok çevre balıkçısının zaman zaman burada dinamit patlatmak sureti ile denizin derinliklerindeki mermer kaideleri parçalamak istediği, ancak bunda başarılı olamadıkları dile getirildi.
Define arama çalışmaları, Bandırma Müze Müdürlüğü, Erdek Mal Müdürlüğü’nden görevli birer yetkili, Kaymakamlık Yazı İşleri Müdürü, Erdek Liman Başkanı ve Erdek İlçe Jandarma Bölük Komutanı ile Erdek Vergi Dairesi tarafından görevlendirilen gözlemcilerin takibinde yapıldı.
Denizden çıkarılan parçaların nakledildiği Çayağzı Mahallesinde ise denizden çıkarılan eserlere vatandaşların gösterdiği ilgisinin yoğun olduğu gözlendi.
Devletin görevlendirdiği yetkililer yaptıkları açıklamada, Ballıpınar Soğuksu koyundan şimdilik 5 parça mermer kaidenin çıkartıldığı, 8 kaidenin daha çıkarılacağını belirtti. Haber : Zeki Karadeniz



Anahtar Kelimeler:
  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli
  • Pazar 23.7 ° / 12.3 ° Güneşli