Bugün, 19 Mart 2024 Salı

Deprem uzmanından uyarı

Deprem uzmanından uyarı

Oğuz Gündoğdu: ?8 saniye kazandırılabilir?

Jeofizik uzmanı Oğuz Gündoğdu, beklenen Marmara depremi için devreye girebilecek erken uyarı sistemi sayesinde en iyi olasılıkla 8 saniyelik bir zaman kazanılabileceğini belirtti. Gündoğdu, şunları söyledi:
?Diyelim ki, deprem öncesi 10 saniyelik süremiz var. Bu saniyelerde neler yapabiliriz? Havaalanlarına inen uçakları durdurabiliriz. Doğalgazı kesebiliriz. Ortalama 70 kilometre hızla metrobüsleri durdurmak değil ama yavaşlatabiliriz. 

Marmaray´daki hızı düşürebiliriz. Bunun için bir sistem gerekli. Önce depremi algılayacak, daha sonra algılama sinyalleri verecekler, havaalanı gibi yerlere. ?Elektrik hızı´ ile bu işi yapacaklar. Erken uyarı sistemleri, onların toparlanması büyük para. Buna rağmen ilgi yok. Peki, nasıl azaltacağız riski? Metrobüs, hareket halinde. Maksimum hızı 70 kilometre. Durduğu yerde de yoldan çıkıyor zaten. Bir de sallandığı zaman hızını azaltmazsanız, büyük kazalar meydana gelir. 2-3 otobüs devrilirse bitti trafik. Marmaray veya havalimanında bir kaza oldu mu, uçak ne duruma gelir? Oysa bir uçak, 4 saniyede pisti pas geçebiliyor. Pilotun önüne ?deprem oldu´ diye sinyal gelirse pilot, iniş halinde bile pas geçebiliyor. Elektrik hızıyla çalışması gerekiyor bu sistemin yani. Devlet, bu konuyu ciddiye almalı.?

GEMLİK´TEKİ FAY CİDDİ OLARAK ARAŞTIRILMALI

Jeofizik uzmanı Yrd. Doç. Dr. Oğuz Gündoğdu, Kuzey Anadolu fay hattının alt, güney kolunun Gemlik Körfezi´nden çıktığı bilinen bir gerçek, bu nedenle KHK ile taşınmasına karar verilen tarihi ilçedeki yapıların eski, buralarda oturanların güvence altına alınmasını doğru olduğunu belirtti. Deprem uzmanı Gündoğru, Gemlik´in ?taşınma? konusunun Türkiye´de örneğinin bulunmadığına işaret ettiği, ?kentsel dönüşüm? kapsamında değerlendirilmesi gerektiğini vurgularken, ?Gemlik´teki makilik alanların Hazine´ye geçirilmesi, hem de orada evleri alınacak insanların belirli bir yaklaşımla yeniden konut sahibi yapılması gerekiyor. Hükümetin, bu konuda tam hazırlıklı olduğunu sanmıyorum? dedi.

Haber : Önder Balıkçı

 



Anahtar Kelimeler: Deprem uzmanından uyarı
  • Salı 15.7 ° / 3.8 ° false
  • Çarşamba 7.9 ° / 2.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Perşembe 12.4 ° / 3.3 ° Güneşli