Bugün, 25 Nisan 2024 Perşembe

Deniz ve Kıyı Koruma Alanları Projesiyle balık gelirleri arttı

Deniz ve Kıyı Koruma Alanları Projesiyle balık gelirleri arttı

Türkiyenin Deniz ve Kıyı Koruma Alanları Sisteminin Güçlendirilmesi Projesi kapsamında elde edilen gelişim parmak ısırtıyor.

  "Türkiye`nin Deniz ve Kıyı Koruma Alanları Sisteminin Güçlendirilmesi Projesi" kapsamında elde edilen gelişim parmak ısırtıyor.
Projenin başından bu yana sadece Gökova Özel Çevre Koruma (ÖÇK) Bölgesinde tekne başına elde edilen gelir 1.5 kat artış gösterdi.
  T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü (TVKGM) ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı Türkiye (UNDP Türkiye) tarafından yürütülen Türkiye`nin Deniz ve Kıyı Koruma Alanları Sisteminin Güçlendirilmesi Projesi kapsamında elde edilen sonuçlar Deniz ve Kıyı Koruma Alanları`nın (DKKA) önemini bir kez daha
Bireysel ve sosyal refahın anahtarı DKKA
Sağlıklı denizlerin, türlerin ve yaşam alanlarının göstergesi olan DKKAlar, etkin bir yönetim ile yerel ekonomi ve kültürel değerleri destekliyor ve bunların gelecek nesillere aktarılmasını sağlıyor.
    Deniz koruma alanları geniş bir denizel hizmet ve ürünler yelpazesi sunarken sağladıkları faydalarla da alanlarda yaşayanların bireysel ve sosyal refahına katkıda bulunuyor.
Bunun en güzel örneğini Foça, Gökova, Köyceğiz-Dalyan, Datça-Bozburun ve Fethiye-Göcek ÖÇK Bölgeleri ve Ayvalık Adaları Tabiat Parkı`nda yürütülen    Türkiye`nin Deniz ve Kıyı Koruma Alanları Sisteminin Güçlendirilmesi Projesi ortaya koyuyor.
Balıkçılığa kısıtlı alanlarda balık artışı
Gökova ÖÇK Bölgesi`nde, proje kapsamında ilan edilen altı balıkçılığa kısıtlı alanı, yöredeki kıyı balıkçıları arasından seçilen deniz korucuları denetliyor. Bu uygulama sayesinde İngiliz     Limanı bölgesindeki balıkçılığa kısıtlı alanlarda yapılan sayımlara göre genç lahosların sayısı yaklaşık 18 kat artış gösterdi.
Balıkçı gelirleri yükseldi
Bölgede faaliyet gösteren S.S. Akyaka Su Ürünleri Kooperatifi`nin verilerine göre, Gökova ÖÇK Bölgesi`nde balıkçılığa kısıtlı alanların ilanından önce tekne başına elde edilen aylık gelir yaklaşık 1.500 TL iken bu miktar, ilandan üç yıl sonra yaklaşık 2.300 TL`ye yükselerek 1.5 kat artış gösterdi.
Türkiye`nin Deniz ve Kıyı Koruma Alanları Sisteminin Güçlendirilmesi Projesi, Küresel Çevre Fonu (GEF) mali desteğiyle, T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü (TVKGM) ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı         Türkiye (UNDP Türkiye) tarafından, T.C. Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü ile T.C. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü ortaklığında yürütülüyor.


Anahtar Kelimeler: 0
  • Perşembe 21.3 ° / 10.9 ° Güneşli
  • Cuma 20.9 ° / 10.4 ° Güneşli
  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli