Bugün, 26 Nisan 2024 Cuma

Demiray, bu kış bol lüfer bekliyoruz

Demiray, bu kış bol lüfer bekliyoruz

Erdek Balıkçılar Derneği Başkanı Ali Demiray, Bu kış, Erdek Körfezi'nde bol lüfer bekliyoruz” dedi. Erdek'te genellikle küçük teknelerin bulunduğuna dikkati çeken Demiray, şunları söyledi:

Erdek Balıkçılar Derneği Başkanı Ali Demiray, Bu kış, Erdek Körfezi'nde bol lüfer bekliyoruz” dedi. Erdek'te genellikle küçük teknelerin bulunduğuna dikkati çeken Demiray, şunları söyledi:
Önümüzdeki yaz aylarında, Erdek'te çiftlik balığı ağırlıklı olacak. Erdek'te 40'a yakın balıkçı ruhsatlı küçük tekne var. Bu tekneler, voli ağı dediğimiz yasak bile olsa bu ağları kullanabilirler. Kış aylarında, Erdek'te lüfer balığı oluyordu ama geçen yıl görülmedi. Bu yıl, lüfer bolluğu bekliyoruz. Bu aylarda ise istavrit ve çinekop çok oluyor. Sular ısınınca balık, oltaya gelmiyor. Önümüzdeki yaz aylarında, Erdek'te yine genellikle çiftlik balığı satılacak.”
EMEĞİMİZİN KARŞILIĞINI ALAMIYORUZ
Öte yandan Erdekli balıkçılar, 2013-2014 balık sezonunun verimli geçmediğini belirttiler. 21 yıldır balıkçılık yapan tekne sahibi Bahadır Suyolcu, şöyle konuştu:
21 yıldır baba mesleğini sürdürüyorum. 2013-2014 sezon bizler adına iyi geçmedi. Göç balıklarında azalma var. Kıyı yasakları nedeniyle sığ sularda avlanmak zorundayız.  Balıklar, 8-10 kulaçta akarken, göç balıkları için bu derinlik 13 kulaca, 24 metreye çıkarıldı. Yasaklara uyuyoruz ama buradan, eylül, ekim, kasım aylarında giden göç balıklarını avlayamıyoruz. Açığa çıktığımızda teknemiz küçük kalıyor. Büyük teknelerin yanında biz, küçük kalıyoruz. Eğer kıyı balıkçılığı için eylül, ekim, kasım aylarında 20-22 metrelik teknelere kadar en azından 8 kulacı serbest bırakırlarsa balıkçıların biraz olsun yüzleri güler. Yatırımlarımızın geri dönmesi de çok zor oluyor. Geçen yıl teknem için yaptığım harcamayı, bu yıl karşılayamadım. Masraflarımız çok ağır. Mazot, pahalı. İçeride 10-15 kişi çalıştırıyorsunuz. Bunları sigortaları, maaşları var. Masraf büyük, kazanç düşük. Çünkü yapılan uygulamalar, yasaklar gerçekçi değil.1-2 yıldır emeğimizin karşılığını alamıyoruz.”
Önder Balıkçı



Anahtar Kelimeler: 0
  • Cuma 20.9 ° / 10.4 ° Güneşli
  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli
  • Pazar 15.6 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı