Bugün, 27 Nisan 2024 Cumartesi

Dekan Sarı, Marmara Denizi’ni yaralı bedene benzetti “Deniz şu anda yaralı bir beden gibi”

Dekan Sarı, Marmara Denizi’ni yaralı bedene benzetti  “Deniz şu anda yaralı bir beden gibi”

Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Sarı, bu sene Marmara’da balıkçıların, aynen geçen yıl olduğu gibi balıkçılıktan, kar edemediklerini söyledi.

Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Sarı, bu sene Marmara’da balıkçıların, aynen geçen yıl olduğu gibi balıkçılıktan, kar edemediklerini söyledi. 
Rakamların ortada olduğuna dikkat çeken Sarı şunları aktardı: “Geçen yıl avlanan balıkların miktarları ortada, gidin balık haline bakın bu sene de avlanan balıkların miktarları ortada. Şu anda Balık halinde satılan balıkların büyük bir kısmı ya Karadeniz’den geldi, ya Ege’den geldi. Onlar bile Marmara’dan değil. Neden? Çünkü biz geçen yıl korkunç bir müsilaj telaşesi yaşadık. Bu müsilaj telaşesinden sonra, çok ciddi tedbir almamız gerekiyordu. Çünkü müsilaj çok zarar verdi, deniz ekosistemine . Ve bunu dikkate alarak balıkçılıkta düzenlemeler yapmamız gerekiyordu. Üzgünüm 22 maddelik Koruma Eylem Planı’nın 19. eylemi doğrudan doğruya sürdürülebilir balıkçılıkla ilgili olmasına rağmen çok küçük bir-kaç düzenleme ile bunu geçiştirdik biz. Ve hiçbir şey yokmuş gibi 1 Eylül’de davulla zurnayla sezonu açtık. Sonuç işte ortada. Balıkçı kan ağlıyor. Çünkü müsilaj Marmara Denizi’nin ekosistemini yaralı bir bedene dönüştürdü, deniz şu anda yaralı bir beden gibi. Avcılığı düzenlemeden, sürdürülebilirlik esaslarına göre tedbir almadan yeniden aynı şekilde, aynı tarzda avcılığı uyguladığımızda bu yaralı bedene, tekme atmak gibi zarar verdik. Dolayısıyla şu anda avcılık sezonu kapanırken, Marmara Adasına gidin, Trend Adası na gidin, İstanbul Boğazı’na gidin, Karabiga’ya gidin, Mudanya’ya, Gemlik’e gidin, karşıya Tekirdağ’a gidin, her taraftaki balıkçıların durumu üç aşağı beş yukarı aynı. Büyük balıkçı, müsilaj yüzünden kar edilemeyeceğini düşündüğü için, sezonun başında ya Karadeniz’e, ya Ege’ye gitti. Marmara’da küçük balıkçı kalmıştı. Onlarda geçen yıl müsilaj yüzünden avlanamadıkları için, kalan balıkları bir-kaç gün avladılar. Oh yaşasın filan dediler. Ama arkasından ağlar boş çıkmaya başladı. O boş çıkışlarda, ne yazık ki balıkçıya büyük zararlar verdi. Mazot fiyatları üç katına çıktı. Tabi Dünya ölçeğinde petrolün fiyatlarında artış var ama, zaten Marmara Denizi’nde balıkçılıkla ilgili sorunlarımız vardı, zaten müsilaj sorunlarımız vardı. Üstüne mazot fiyatları geldiğinde balıkçının bir kısmı daha Aralık 2021 ayında, kontağı kapattı. Bir kısmı da Ocak 2022 de kapattı, bakın şimdi avcılık sezonu bitmek üzere, ama çalışan tekne sayısı çok az. Yani tedbir almadığımız için, hem ekolojik sorunlarımız katlandı, hem de ekonomik sorunlar, şu anda balıkçının cebini büker durumda.” 
Bu arada, Balıkesir Büyükşehir Belediyesine bağlı Balıkesir Tarım Ürünleri AŞ Bandırma Su Ürünleri Hali’nde geçen ay 4500 kasa hamsi, 1646 kasa istavrit, 540 kasa sardalyenin işlem gördüğü bildirildi. Halde 2021 yılının aynı ayında 1657 kasa hamsi, 1200 kasa istavrit, 2102 kasa sardalye işlem görmüştü.
Haber: Ahmet Pesen 

 



  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli
  • Pazar 15.6 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 14.7 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı