Bugün, 20 Nisan 2024 Cumartesi

Daskyleion Onursal Kazı Başkanı Bakır: Ergili Köyünde doğa katliamı

Daskyleion Onursal Kazı Başkanı Bakır: Ergili Köyünde doğa katliamı

1988-2008 yılları arasında, Bandırmaya bağlı Ergili Köyünün Hisartepe mevkiinde bulunan Daskyleion kazılarının ekip başkanlığını yapan,

1988-2008 yılları arasında, Bandırma`ya bağlı Ergili Köyü`nün "Hisartepe" mevkiinde bulunan Daskyleion kazılarının ekip başkanlığını yapan, Daskyleion Onursal Kazı Başkanı emekli Prof. Dr. Tomris Bakır, son günlerde Ergili Köyü`nde doğa katliamı yaşandığına dikkati çekti. Bakır, konuyla ilgili olarak şu açıklamayı yaptı:
"Balıkesir İli, Bandırma İlçesi, Ergili Köyü`nde yer alan, Daskyleion antik kenti kazı ekibinin barınma ve bilimsel çalışmalarını gerçekleştirmesi için Milli Eğitim İl Müdürlüğü tarafından Kültür ve Turizm Bakanlığı`na tahsis edilen ve köy girişinde etrafı çevrili bir alanda yer alan `Ergili eski ve yeni ilkokul binaları` ile  Balıkesir Valiliği ödenekleri ile inşa edilen "Kazıevi ve eski eserlerin korunduğu kazı depo binası" ortalarında yer alan aynı bahçeyi paylaşmaktadırlar. 
İçinde bulunduğumuz yılın nisan ayının ikinci yarısında Ergili Köyü muhtarı  Ferhat Güldaş, Köy İhtiyar Heyeti`yle birlikte öncelikle bu alandan sorumlu olan kazı başkanlığı olmak üzere hiç kimseye danışmak ve izin almak ihtiyacı duymaksızın iç bahçede bulunan 26 yıllık ve her biri 4-5 metre yükseklikte olan onlarca çam ağacını kesip, kereste tüccarlarına satma kararı almıştır. Bu kararlarını da hemen uygulamaya koymuşlardır. Müze görevlisi ve ören yeri bekçisi  Lütfü İdil`in çabaları sonucu Bandırma Müze Müdürü Sayın Tülin Tan, olaya jandarma ile müdahale etmiş ve tutanak tutulmuştur. Fakat ne yazık ki,  üç gün sonra Ergili Muhtarlığı`nın inisiyatifi ile ağaçların kesimine devam edilmiştir ve 20`ye yakın ağaç kesilmiştir. Bu çam ağaçları, bir koru oluşturmaktaydılar ve Türkiye`nin Avrupa Konseyi nezdinde `A Sınıfı Diploma`ya sahip yegane Milli (Doğal) Parkı, bir doğa harikası  olan Manyas Kuş Cenneti`nin kuşlarına yuva oluşturan çeyrek asırlık ağaçlardır. 
Ayrıca Daskyleion kazı ekibinin bu alanı daha da yeşillendirme çabası olarak iç bahçeye dikmiş olduğu onlarca ağaç fidanı da bu işlem sırasında kırılmak yoluyla tahrip edilmiştir. 
Bilindiği gibi kazı evinde Daskyleion`dan çıkan eski eserlerin korunduğu iki depo bulunmaktadır. Bu depoların bulunduğu alana izin alınmadan iş makineleri sokulmuş, 9 ayrı yerde ateş yakılmıştır. Bu ciddi bir güvenlik sorunu yaratmıştır. Öte yandan bahçede bulunan ilkokul, 1932 yılında yapılmış tescilli bir binadır. Bu tür binalar çevreleriyle bir bütündür ve izin alınmadan herhangi bir müdahalede bulunmak kanunen yasaktır. Ağaçları satıp, para elde etmek  uğruna çeyrek asırda büyümüş ağaçları kesen, doğal site zarar veren ve kazı evinde , kazı depolarında  ve tescilli binada güvenlik sorunu yaratanlar mutlaka hukuken cezalandırılmalıdırlar."
Önder Balıkçı


Anahtar Kelimeler: 0
  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 21.3 ° / 6.1 ° Güneşli
  • Pazartesi 22.5 ° / 9.7 ° false