Bugün, 25 Nisan 2024 Perşembe

Daskyleion kazı çalışmaları başladı

Daskyleion kazı çalışmaları başladı

Manyas Gölü'nün kıyısındaki Hisartepe üzerinde yer alan Daskyleion ören yerinde 1954 yılından beri sürdürülen kazı çalışmaları, Kültür ve Turizm Bakanlığı izni ve denetiminde bu sene de Prof. Dr. Kaan İren başkanlığında başladı.

Manyas Gölü’nün kıyısındaki Hisartepe üzerinde yer alan Daskyleion ören yerinde 1954 yılından beri sürdürülen kazı çalışmaları, Kültür ve Turizm Bakanlığı izni ve denetiminde bu sene de Prof. Dr. Kaan İren başkanlığında başladı. İren, çalışmaların Eylül ayının içlerine kadar sürmesinin planlandığını bildirdi. Kaan İren, ‘’ 58 kişilik kazı ekibi, Muğla Sıtkı Koçman, Nevşehir, Dokuz Eylül, İstanbul, Ege ve Gazi Üniversitelerinden gelen öğretim üyeleri, araştırma görevlileri ve öğrencilerden oluşmaktadır. Kazı ekibinde ayrıca restoratör ve mimar da bulunmaktadır. Bu kazı sezonundaki çalışmalar geçtiğimiz yıl başlanan N-XXIV plan karesinde, Orta Çağ Kalesi’nde ve MÖ 4. yüzyıl kulesinin devamında planlanmaktadır.’’ dedi.
2014 kazı sezonunda Daskyleion’da sadece arkeolojik kazıların değil, jeolojik ve jeofizik çalışmaların da yapılmasının planlandığını bildiren İren, “İlk çağ kentinin o dönemdeki coğrafi görünümünü anlamak ve toprak altındaki yapıları saptamak amacıyla yapılan bu ölçümler son derece önemli bulgular sağlamaktadır.
Ayrıca Ağustos ayı içerisinde kazı ekibimize Mimar Nihan Kocaman, Fransa’nın Lyon kentinden jeofizik araştırmacı Sébestian Gondet ve yine Fransa’dan Arkeolog Doktor Emilie Knodel katılacaklardır.
Kültür ve Turizm Bakanlığının Daskyleion Kazısı için Balıkesir Büyükşehir İl Kültür Müdürlüğü’ne ulaşan para miktarı şu ana kadar yaklaşık 100.000 TL civarındadır. Ayrıca Balıkesir Valiliği, Bandırma Belediyesi ve Türk Tarih Kurumu da Daskyleion kazılarını madden desteklemektedir. Daskyleion arkeolojik kazıları önümüzdeki sene kesintisiz geçen 27. yılını kutlayacaktır.’’ diye konuştu.



  • Perşembe 21.3 ° / 10.9 ° Güneşli
  • Cuma 20.9 ° / 10.4 ° Güneşli
  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli