Bugün, 25 Nisan 2024 Perşembe

DASK Görevlilerinden Deprem Semineri

DASK Görevlilerinden Deprem Semineri

8Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK) tarafından düzenlenen DASK Anadolu Buluşmaları'nın ilk durağı Balıkesir oldu.

Deprem bilincinin artırılması için düzenlenen etkinlik Balıkesir Valisi, Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı, Balıkesir yerel yönetimi, DASK yöneticileri ve Balıkesirlilerin katılımıyla gerçekleşti. Etkinlik kapsamında düzenlenen panelde depreme hazırlıklı olmanın önemi konuşulurken, panelden sonra öğrencilere deprem ve zorunlu deprem sigortası eğitimi verildi. DASK Yönetim Kurulu Başkanı Selamet Yazıcı, DASK Anadolu Buluşmaları ile Türkiye'yi dolaşarak depreme hazırlıklı olmanın ve sigorta yaptırmanın önemini anlatmayı hedefliyoruz” dedi.
Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK), Türkiye'yi şehir şehir gezerek deprem riski, deprem hazırlıkları, zorunlu deprem sigortası ve kentsel deprem bilinci gibi pek çok konuda bilgi verdiği DASK Anadolu Buluşmaları'nın ilkini Balıkesir'de gerçekleştirdi. 
Balıkesir Valisi Ahmet Turhan, Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur ve DASK Yönetim Kurulu Başkanı Selamet Yazıcı'nın katılımıyla düzenlenen etkinliğe Balıkesir halkı yoğun ilgi gösterdi. 
Balıkesir'in sigortalılık oranlarını değerlendiren DASK Yönetim Kurulu Başkanı Selamet Yazıcı şunları söyledi: Hafta sonu Gökçeada açıklarında meydana gelen depremle ülkemizin bir deprem ülkesi olduğunu yeniden hatırladık. AFAD verilerine göre 6,5 büyüklüğündeki deprem, geniş bir bölgede hissedildi.  Depremin önemli bir hasara ve can kaybına neden olmaması en büyük tesellimiz.” Balıkesir'de zorunlu deprem sigortalılık oranının % 38,4 olduğunu belirten Yazıcı Bu oran ülke ortalaması olan % 36'nın biraz üzerinde ancak birinci derecede deprem bölgesinde yer alan ve Gökçeada'daki depremden bile etkilenen Balıkesir için bu yeterli değil” diye konuştu.
Sigortalılık bilincini artırmak için yıl içinde pek çok ulusal ve yerel etkinlik düzenlediklerini ve il il gezerek deprem risk algısını yükseltmeyi amaçladıklarını belirten Yazıcı, Özellikle aktif fay hatları üzerinde olan illerde, DASK Anadolu Buluşmaları gibi bilinçlendirme faaliyetleriyle deprem risk algısını yükseltmek ve sigortalılık oranlarının artmasına katkı sağlamak için çabalıyoruz” diye belirtti.
Panelde depreme hazırlıklı olma bilinci konuşuldu
DASK Anadolu Buluşmaları deprem panelinde, DASK Koordinatörü İsmet Güngör, İTÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, Balıkesir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Fahri Ermişler, Balıkesir Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Uğur, Balıkesir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahir Alkan, Tapu ve Kadastro Müdürü Atilla Eren yaptıkları sunumlarda depreme karşı hazırlıklı olmanın önemine dikkat çekti.
Panelin ardından İTÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu ilk ve ortaöğretim öğrencilerine deprem ve zorunlu deprem sigortası eğitimi verdi. Etkinlik, Balıkesir AFAD tarafından düzenlenen deprem tatbikatıyla sona erdi.
DASK ve zorunlu deprem sigortası nedir?
Zorunlu deprem sigortası uygulaması, 17 Ağustos 1999 tarihinde gerçekleşen Marmara depreminin ardından hayata geçirildi. Zorunlu deprem sigortası, depremlerin meskenlerde yarattığı maddi zararları teminat altına alıyor. Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK) ise 2000 yılında zorunlu deprem sigortası teminatı vermek üzere kuruldu. Kamu ve özel sektör işbirliği ile oluşturulan DASK, kâr amacı gütmeyen bir kuruluştur. Zorunlu deprem sigortası, Türkiye'deki 30 sigorta şirketine bağlı yaklaşık 16.000 yetkili acente ve sigorta acentesi banka şubeleri tarafından yapılıyor. Sigorta şirketleri zorunlu deprem sigortası yaparken aracılık görevini üstleniyor. Konutlar DASK tarafından teminat altına alınıp herhangi bir hasar durumunda tazminat DASK tarafından karşılanıyor. 



Anahtar Kelimeler: 0
  • Perşembe 21.3 ° / 10.9 ° Güneşli
  • Cuma 20.9 ° / 10.4 ° Güneşli
  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli