Bugün, 18 Nisan 2024 Perşembe

Danıştay, Balıkesir SEKAnın özelleştirilmesine dur dedi

Danıştay, Balıkesir SEKAnın özelleştirilmesine dur dedi

52 milyon dolar değer biçilmesine rağmen, arsa değerinin bile altında bir fiyata 1,1 milyon dolara satılan Balıkesir SEKA fabrikasının özelleştirilmesi Danıştay tarafından iptal edildi.

52 milyon dolar değer biçilmesine rağmen, arsa değerinin bile altında bir fiyata 1,1 milyon dolara satılan Balıkesir SEKA fabrikasının özelleştirilmesi Danıştay tarafından iptal edildi.
CHP Balıkesir Milletvekili Ayşe Nedret Akova, "Özelleştirme kararlarını iptal eden mahkeme kararlarıyla ilgili olarak, ileriye ve geriye yönelik herhangi bir işlem tesis edilmemesi hususunda Bakanlar Kurulu`nun aldığı kararın" Danıştay tarafından yürütülmesinin durdurulmasına karar verilmesini, Balıkesir deki SEKA fabrikasını da etkilediği için çok önemli ve yerinde bulduğunu açıkladı.
Bakanlar Kurulu`nun 11 Haziran 2012 tarihli kararı ile "Özelleştirme uygulamaları sonucunda nihai devir sözleşmesi imzalanarak devir ve teslim işlemleri tamamlanmış olan özelleştirme işlemleri hakkında verilen yargı kararlarının uygulanmasında ortaya çıkan fiili imkansızlık nedeniyle; Eti Alüminyum A.Ş.`nin % 100 oranındaki hissesinin satış yöntemiyle, Türkiye Denizcilik İşletmeleri A.Ş.`ye ait Kuşadası Limanının işletme hakkı verilmesi yöntemiyle, Türkiye Denizcilik İşletmeleri A.Ş.`ye ait Çeşme Limanının işletme hakkı verilmesi yöntemiyle, SEKA-Türkiye Selüloz ve Kağıt Fabrikaları A.Ş.`ye ait Balıkesir İşletmesinin varlık satışı yöntemiyle özelleştirilmeleri ile Türkiye Petrol Rafinerileri A.Ş.`nin % 14,76 oranındaki hissesinin İstanbul Menkul Kıymetler Borsası Toptan Satışlar Pazarında satılması işlemlerini iptal ede yargı kararlarıyla ilgili olarak geriye ve ileriye yönelik herhangi bir işlem tesis edilmemesi, Özelleştirme İdaresi Başkanlığınca bu yönde yapılmış olan iş ve işlemlerin devam ettirilerek sonuçlandırılması" kararlaştırılmıştır diye konuştu.
Bu Karar ile ilgili yürütmenin durdurulması amacıyla Danıştay 13 üncü Dairesi`nde, `bu kararın hukuk devleti ilkelerine ve anayasaya aykırı olması` nedeniyle açılan dava da, yürütmenin durdurulmasına karar verilmesi, hukuka aykırı işlemlerin meşrulaştırılmasının engellenmesi açısından çok önemlidir. Bakanlar Kurulu Kararı ile hukuka aykırı bulunularak iptaline karar verilen bazı özelleştirme işlemlerinin meşrulaştırılması yoluna gidildiği için, yolsuz ve hukuksuz idari işlemler korunarak, hem hukuka olan güven sarsılırken, hem de kamuya ait çok önemli tesisler, bedellerinin çok altında fiyatlar ile kamu çok büyük zarara uğratılarak satılmıştır şeklinde konuşan CHP Milletvekili Akova, "Danıştay 13 üncü Dairesi`nin, `Bakanlar Kurulu kararını hukuka uygun bulmayıp iptal etmesi` çok yerinde bir karardır. Hukuka uygun olmayan bu kararda 52 milyon dolar değer biçilmesine rağmen, arsa değerinin bile altında bir fiyata 1,1 milyon dolara satılan Balıkesir SEKA fabrikasının hukuksuz özelleştirmesi de korunmakta idi. Bakanlar Kurulu Kararını Danıştay`ın iptal etmesi ile yok pahasına satılan SEKA fabrikası ile ilgili usulsüzlüklerin düzeltilmesi olanağı ortaya çıkmıştır. SEKA fabrikasının satılması ile Özelleştirme İdaresi Başkanlığının en tartışmalı ve en çok kamu zararı görülen işlemlerinden biri gerçekleştirilmiştir. Mutlak kamu zararı olmasına rağmen, yargı kararlarına uyulmaması için Kararname çıkarılmasının herhangi bir etik yönü bulunmamaktadır. Üstelik satın alan şirket, 2004 yılında SEKA`nın makinelerinden, araçlarına, lojmanlarından, itfaiye aracına kadar, her türlü varlığını istediği gibi satarken, fabrikanın satış bedelini de zamanında ödememiştir. Bu yüzden Danıştay`ın yürütmeyi durdurması çok önemlidir" diyerek sözlerini tamamladı.


Anahtar Kelimeler: 0
  • Perşembe 23.1 ° / 11.9 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 23 ° / 11.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu