Bugün, 19 Nisan 2024 Cuma

Cumhuriyet coşkusu sonsuza kadar bitmez…

Cumhuriyet coşkusu sonsuza kadar bitmez…

Cumhuriyetin ilanının yıldönümü tüm yurtta olduğu gibi ilçemizde de coşkuyla kutlandı. Erdek Kaymakamlığı tarafından organize edilen program, Kaymakam İsmail Kaygısız, Garnizon Komutanı Dz. Kur. Albay Ferhat Bağlarlıoğlu Erdek Belediyesi Başkan Vekil

Cumhuriyetin ilanının yıldönümü tüm yurtta olduğu gibi ilçemizde de coşkuyla kutlandı.
Erdek Kaymakamlığı tarafından organize edilen program, Kaymakam İsmail Kaygısız, Garnizon Komutanı Dz. Kur. Albay Ferhat Bağlarlıoğlu Erdek Belediyesi Başkan Vekili Halil Aydöner 29 Ekim Salı günü sabah saatlerinde Kaymakamlık makamında tebrikleri kabulü ile başladı.
Daha sonra Cumhuriyet Alanında devam eden törende, Erdek Kaymakamı İsmail Kaygısız, Erdek Garnizon Komutanı Deniz Kurmay Albay Ferhat Bağlarlıoğlu, Erdek Belediye Başkan Vekili Halil Aydöner, halkın, öğrencilerin ve askerlerin bayramını kutladı. Ardından bir dakikalık saygı duruşunda bulunulup İstiklal Marşı okundu.
Kutlamalara, okul müdürleri, öğretmenler, öğrenciler, siyasi parti ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile vatandaşlar katıldı.  
Ellerinde Türk Bayrakları ile tören alanında yerlerini alan halk renkli görüntüler oluşturdu.
Törende konuşan Erdek Kaymakamı İsmail Kaygısız, "Cumhuriyetin kuruluşunun 90. yıldönümü kutlamalarında, bir araya geldiğimiz bugünde, sizlerle beraber aynı heyecanı, aynı coşkuyu ve aynı duyguyu paylaşıyorum." dedi.
Büyük Atatürk`ün eseri, bir büyük devrim ve milletimize eşsiz bir armağan olan Cumhuriyetin kuruluşunun 90. yıl dönümünde birlikte kutlamanın mutluluk, coşku ve heyecanı içinde olduğunu söyleyen Kaygısız, 19 Mayıs 1919`da Atatürk`ün Samsun`a çıkarak milli mücadeleyi başlatıp, 29 Ekim 1923 tarihinde ilan ettiği Cumhuriyet`in, Türk Milletine bırakılmış en büyük miras ve vazgeçilmez bir değer olduğunu ifade etti.
Cumhuriyet büyük devlet adamı Atatürk`ün tarifi ile Türk milletinin yaratılış ve karakterine en uygun idaredir şeklinde konuşan Kaygısız, "Ahlâki fazilete dayalı, insana değer veren, hoşgörüyü önde tutan, namuslu ve faziletli insanlar yetiştiren ulvi bir sistemdir." dedi.
Kaygısız, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Cumhuriyet eşitlik, özgürlük ve uygarlıktır. İnsanlık onurunu her şeyin üstünde tutmaktır. Cumhuriyet, cehalete, yoksulluğa, fukaralığa, çaresizliğe karşı verilen mücadelenin adıdır. Cumhuriyetin temelindeki iddia, vatandaşlarını, çağdaş bir devletin yurttaşı yapmaktır. Atatürk`ün hedef olarak gösterdiği çağdaş uygar ülke olma yolunda laik, demokratik cumhuriyet rejimi ile kat ettiğimiz mesafe çok büyüktür. Cumhuriyet bize ulus olma, dünya milletlerinin onurlu bir üyesi olma bilincini kazandırmıştır. Türkiye, Cumhuriyet tarihi boyunca hızlı bir kalkınma gerçekleştirmiş ve 90 yılda bir tarım toplumu olan ve bütün ihtiyaçlarını dışarıdan satın alan 13 milyon nüfuslu bir Türkiye`den, bir sanayi toplumu olan ve ihracatının yüzde 90`ı sanayi ürünü olan Türkiye`ye gelinmiştir. Bundan sonraki hedefimiz sanayi ötesi bir bilgi toplumu olmaktır. Cumhuriyet, bir büyük dönüşüm, hayatın her alanını kapsayan bir zihni devrimdir. Cumhuriyet; dünyayla birlikte düşünebilmek, zamanın ruhunu yakalayabilmek, evrensel uygarlığın ortak dilini konuşabilmektir. Çağdaş eğitim cumhuriyetin en önemli başarılarından biridir. Bugün kurulduğu gündeki tüm nüfusundan fazla çocuğu bulunan milletimiz, Cumhuriyet sayesinde ülkenin her tarafına okulu götürebilmiştir. 1923`te tek bir üniversitesi olan Türkiye`nin, bu gün ülkenin her iline yayılmış üniversiteleri vardır. Üniversite profesörlerinin yüzde 25`i kadındır. Bu Avrupa`daki en yüksek orandır ve Türk kadınının gurur tablosudur. Anadolu, tarihinin en mamur ve müreffeh dönemini cumhuriyetten sonra yaşamıştır. Sağlık hizmetleri, yol, su, ışık, telefon ülkenin her köşesine demokratik cumhuriyet tarafından ulaştırılmıştır. 2000`li yılların başında; her alanda büyümüş, gelişmiş uygarlığı yakalamış bir Türkiye vardır. Türkiye; uçağını, denizaltısını, otomobilini, kamyonunu, otobüsünü, elektronik cihazlarını, her çeşit gemiyi, telefonu yapmakta ve bunları ihraç etmektedir.
İşte Türkiye.. Yolsuz, okulsuz, susuz, ışıksız, hekimsiz, ilaçsız, traktörsüz, kamyonsuz, telefonsuz, fabrikasız, velhasıl hiçbir şeyi olmayan 13 milyon nüfuslu Türkiye`den; milyonlarca çocuğunu okutan, her köşesine gidilebilen, insanları da topraklarında suya kavuşmuş, her köşesi aydınlık, her köşesinde telefonu, televizyonu mevcut, 10 binlerce fabrikası olan dünya devleti Türkiye. Bu başarıdır ve bu cumhuriyetin başarısıdır. Bu, cumhuriyete inanmış milletimizin başarısıdır. Bu duygularla sözlerime son verirken, istiklal mücadelesini kazanarak cumhuriyetimizi kuran ve yaşatan başta Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere tüm silah arkadaşlarını, şehit ve gazilerimizi minnetle anıyor, Cumhuriyet Bayramınızı kutluyor, saygılar sunuyorum."
Konuşmanın ardından, öğrenciler tarafından şiirler okundu, Cumhuriyetimizin 90. yıldönümü kutlamaları etkinlikleri çerçevesinde düzenlenen yarışmalarda dereceye giren öğrencilere ödülleri verildi. Halk Oyunları ekibi gösterilerini sundu. Halk oyunları ekibinin gösterisinden sonra tören komutanının komutu ile resmi geçit düzeni alınıp, Erdek Ticaret Meslek Lisesi Boru-Trampet takımı eşliğinde geçit töreni yapılıp törenler sona erdi.


Anahtar Kelimeler: 0
  • Cuma 23 ° / 11.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 21.3 ° / 6.1 ° Güneşli