Bugün, 8 Mayıs 2024 Çarşamba

Cumhuriyet Vakfı Başkanı Orhan Erinç:

Cumhuriyet Vakfı Başkanı Orhan Erinç:

?Siyaset, medyayı kuşattı?

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti´nin (TGC) Konrad Adenauer Stintung(KAS) ile birlikte, İstanbul The Marmara Oteli´nde, TGC il başkanlarına yönelik düzenlediği 84. Yerel Gazetecilik Semineri´nde, Cumhuriyet Gazetesi Vakfı Başkanı Orhan Erinç de konuştu. Erinç, ?medya-siyaset ilişkisi? konusunda şunları söyledi:
?Türkiye´de medya-siyaset ilişkisi hiçbir zaman iyi olmamıştır. Siyaset, her zaman medyayı yanına çekmek istemiştir. Bunu gerçekleştirmek için çıkarlar sağlama veya tehdit etme yollarını tercih etmiştir. Gazetecilik, tüm bunlara karşın görevini yerine getirmekten kaçınmamıştır. Medyanın, siyasetle ilişkilerinde iktidarda bulunan partiyi desteklerseniz işiniz kolaydır. Ama desteklemiyorsanız, kendi yayın ilkelerinize göre gazetecilik yapmak istiyorsanız, zordur. Medya-siyaset ilişkilerinin düzelme olasılığı da yok. Türkiye´deki en önemli eksiklerden biri, uzman gazeteciliktir. Uzman gazetecilik, Türkiye´de aşırı cesaret isteyen alan durumuna dönüştü. Bir konuyu uzman olarak incelemeye kalkarsanız, zor durumda kalma olasılığınız da her zaman var.?
14 Şubat 1957´den beri gazetecilik yaptığını belirten Erinç, şu değerlendirmede bulundu:
?59 yıllık meslek yaşamımda, medya-siyaset ilişkisinin bu kadar iç içe olduğunu hiç görmedim. Bugün, ülkemizdeki medyanın % 70-80´i, iktidarı destekliyor. Gazeteler, televizyonlar hedef gösteriyor, uygulamalar arkadan geliyor. Adil yargı, tutuklu-hükümlü kalmadı. Bu durumda meslek ilkelerinin uygulanmasını, medya-siyaset ilişkisinin düzelmesini beklemek hayal. Siyaset, medyayı kuşattı.?

Haber : Önder Balıkçı



  • Çarşamba 26.5 ° / 11.4 ° false
  • Perşembe 21.4 ° / 12.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 17.1 ° / 9.7 ° Orta kuvvetli yağmurlu