Bugün, 24 Nisan 2024 Çarşamba

Çocuk işçi sorunu 20 lira yevmiye ile çözülmez

Çocuk işçi sorunu 20 lira yevmiye ile çözülmez

Gazeteci Balçiçek İlter, Marmara Belediyeler Birliği tarafından düzenlenen Medya Masası programının konuğu oldu. İlterin 12 Ocak 2014 tarihli Siz İnsan mısınız? başlıklı makalesi üzerine gerçekleştirilen toplantıda, başta kâğıt ve pet şişe toplaya

Gazeteci Balçiçek İlter, Marmara Belediyeler Birliği tarafından düzenlenen Medya Masası programının konuğu oldu. İlter`in 12 Ocak 2014 tarihli "Siz İnsan mısınız?" başlıklı makalesi üzerine gerçekleştirilen toplantıda, başta kâğıt ve pet şişe toplayan çocuklar konusu olmak üzere "çocuk işçi" sorunu masaya yatırıldı.
Kâğıt toplatıcısı çocukların günlük 20 liraya çalıştığını belirterek sözlerine başlayan İlter,"Geçtiğimiz günlerde 6 yaşındaki bir kâğıt toplatıcısı çocuğun kamyonetin altında kalarak can vermesi beni çok üzdü. Çocukluğunu yaşamak yerine, günlük 20 TL`ye atık kağıt, pet şişe ve demir toplayan çocukların emekleri üzerinden, birileri çok büyük ticari gelirler elde ediyor. Belediyelerin çocuk işçi konusuna daha fazla eğilmesi gerektiğini düşünüyor, bu konuda Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı`nın da sorumluluğu olduğuna inanıyorum. Doğru bir depozito sistemi kurulur ve bu sistem kamu kurumları, sanatçılar, STK`lar tarafından da desteklenirse, önemli ölçüde mesafe alınabileceğini düşünüyorum. Bu konuda Marmara Belediyeler Birliği`nden destek bekliyorum" diye konuştu. 
Balçiçek İlter açıklamalarının devamında, "Geçtiğimiz günlerde babasından ağır biçimde dayak yiyen bir kağıt toplayıcısı çocuğa rastladım. Çocuğun suçu, arkadaşlarıyla buldukları bir top ile günü geçirmek ve futbola daldıktan sonra kağıt toplayamamaktı. Bir çocuğun en tabii hakkıdır top oynamak. Çocuk işçiler, şanslı azınlığın çocukları gibi steril ortamlarda yaşayıp, en güzel okullarda, en iyi yemeklerle beslenmiyor. Bu çocuklar terörün, uyuşturucunun, hatta organ tüccarlarının hedefinde ve ağırlığı sokaklardaki işçi çocuklar olmak üzere, İstanbul`da her gün 26 çocuk kayboluyor. Emniyet ortalama 10-12 çocuğu bulurken, kalan 14 çocuğun nereye götürüldüğü, o çocuklara ne olduğu belli değil" dedi.
Yazar İlter`e teşekkür
Marmara Belediyeler Birliği Genel Sekreteri Züver Çetinkaya ise, hassasiyetinden ötürü Balçiçek İlter`e teşekkür ederken, Birlik Başkanı ve Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe öncülüğünde, çocuk işçilere yönelik sempozyumlar, çalıştaylar yapılacağını söyledi. Marmara Belediyeler Birliği Basın Danışmanı Fatih Sanlav da Medya Masası buluşmaları kapsamında, medyanın tanınmış isimlerinin yanında haber merkezi yöneticileriyle de bir araya gelineceğini aktardı.


Anahtar Kelimeler: 0
  • Çarşamba 26.4 ° / 14.4 ° Güneşli
  • Perşembe 21.3 ° / 10.9 ° Güneşli
  • Cuma 20.9 ° / 10.4 ° Güneşli