Bugün, 26 Nisan 2024 Cuma

Çobanlık Gecerli Meslek Oldu

Çobanlık Gecerli Meslek Oldu

Balıkesirin Ayvalık ilçesinde çobanlık yapan Mustafa Okay, bölgede çoban bulamamaktan yakındı. Okay, Güneydoğuda çoban maaşı 3-4 Bin TL. Burada ise 800 ile 1000 TL arasında ama çoban bulunamıyor dedi

Balıkesir`in Ayvalık ilçesinde çobanlık yapan Mustafa Okay, Ayvalık`ta koyunların otlayacağı bir mera ve alan yok olduğunu, koyunlarını otlatmak için arazi kiralandığını ve çoban bulamamaktan yakındı.
Kardeşi Hüseyin Okay ile birlikte koyun alıp, ticaret yaptıklarını bu gün için 80 civarı `Sakız Cinsi Koyun ve Kuzu`ya baktığını açıklayan 61 yaşındaki Çoban Mustafa Okay, "Güneydoğu`da çoban maaşı 3-4 Bin TL. Burada ise 800 ile 1000 TL arasında ama çoban bulunamıyor. Güneydoğu`da ki sürüler 10 binlerle ölçülür ve tüm doğu Anadolu`nun yaylalarını dolaşırlar. Ama burada 100 civarı koyun ve kuzunun adı geçer. Çobanlık sadece koyunları meralarda otlatmak değil, onları sayaya getirilmesi sonrası sağımı, bakımı, yıkanması ve temizliği, kırkımı yanı sıra onları dış saldırı ile hırsızlıklardan da korumak görevleri arasında bulunuyor. Hayvan sağlığı için aşısız hayvanımız yok, hepsinin aşılarını zamanında yaptırıyoruz " dedi.
Birçok çobanın sigortalı çalıştığını, çobanlık mesleğinin aranan meslekler arasına girdiğini ve Halk Eğitim Müdürlüklerinin de `Çobanlık Kursları` açtıklarını duyduğunu ve bu nedenle çok mutlu olduğunu ifade eden Çoban Mustafa Okay, çoban bulmaya çalışmadıklarını ve kendi koyunlarına severek baktığını sadece mera kirası ödediklerini söyledi.
Mesleğinden mutlu olduğunu, koyun sütünün de bu sene iyi para ettiğini belirten Okay, "Allah bereket versin, koyunlarımızın sütü bizim masraflarımızı kurtarıyor" diye memnuniyetini söyledi.             Enver Doygun


Anahtar Kelimeler: 0
  • Cuma 20.9 ° / 10.4 ° Güneşli
  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli
  • Pazar 15.6 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı