Bugün, 24 Nisan 2024 Çarşamba

CO2 Toprak Gazı Erdekte zirve yapıyor

CO2 Toprak Gazı Erdekte zirve yapıyor

İlçede, bir süreden beri, termal kaynak su kaynağı arayışını sürdüren AĞ Madencilik İşl. Turz. San. Ve Tic. Ltd. Şirketi adına...

İlçede, bir süreden beri, termal kaynak su kaynağı arayışını sürdüren AĞ Madencilik İşl. Turz. San. Ve Tic. Ltd. Şirketi adına jeofizik etüd hizmetleri yapan Enerson Mühendislik ve Müşavirlik Limited şirketi tarafından başlatılan Karbonmonoksit CO2 gaz ölçümlerinin 19. gününde çok önemli oranda CO2 çıkışlarının bulunduğu tespit edildi.
Ağ Madencilik adına Jeotermal Danışmanlığı hizmetlerini yürüten Jeoloji Mühendisi A. Fazlı Ay, Erdek`te yaklaşık 2 haftadan bu yana devam eden CO2 gaz ölçümlerinin sona erdiğini söyleyip, şimdi Zeytinliada`da toprak gazı ölçümünün yapılacağını belirtti.
Zeytinliada`nın 1. derece SİT alanı içinde olması nedeniyle, Kültür ve Turizm Bakanlığı`na bağlı Ban- dırma Müze Müdürlüğü`ne Balıkesir Valiliği`nden alınan jeotermal ruhsatla birlikte başvuruda bulunduklarını kaydeden Jeoloji Mühendisi Ay, Bandırma Müze Müdürlüğü`nce görev- lendirilecek yetkililer eşliğinde, Zeytinliada`da, gaz ölçüm cihazlarıyla toprak yüzeyinde Karbonmonoksit CO2 ile Radon gazı ölçümlerinin yapılacağını aktardı.
Yaklaşık 19 günden bu yana ilçenin muhtelif bölgelerinde yaptıkları araştırmalar neticesinde termal kaynak suları açısından, Erdek`te belirli noktaların çok verimli olduğuna dikkat çeken Ay, "Erdek`te umduğumuz verilerin çok üzerinde sonuçlar alıyoruz. Karbonmonoksit (CO2) gazının zirve yapması sıcak su çıkışları için çok önemlidir. Araştırma yapan Enerson firma çalışanları, Erdek`te yüksek derecede tespit ettikleri CO2 gazının, ülkenin değişik bölgelerinde daha önceleri yaptıkları çalışmalarda tespit ettikleri 70-80 C dereceye kadar ulaşan sıcaklıktaki termal sulardan bile daha yüksek ısıda olabileceğini ileri sürüyor. Ocaklar Beldesi`ne yakın bir bölgede CO2 yoğunluğu ile sıcak su çıkışı fazla olup, ayrıca 4 noktada daha kükürtlü sıcak su çıkışlarına ulaşılmıştır" dedi.
Önümüzdeki hafta başından itibaren, yaklaşık 2 hafta süreyle Radon Gazı ölçümlerine başlanacağını ifade eden Ay, radon gazı ölçümlerinin devamında belirlenecek sondaj noktalarında sondaj çalışmalarına başlanacaktır. Çalışmalarla elde ettiğimiz veriler dikkate alındığında, Erdek`te beklentilerimizin üzerinde önemli gelişmeler yaşıyoruz, şeklinde konuştu.
Kemal Şekerci

Anahtar Kelimeler: 0
  • Çarşamba 26.4 ° / 14.4 ° Güneşli
  • Perşembe 21.3 ° / 10.9 ° Güneşli
  • Cuma 20.9 ° / 10.4 ° Güneşli