Bugün, 26 Nisan 2024 Cuma

Çiğ süt üreticilerinin sorunları mecliste

Çiğ süt üreticilerinin sorunları mecliste

CHP Balıkesir Milletvekili Namık Havutça, ?Çiğ Süt Üreticilerinin Sorunları TBMM Tarafından Araştırılacak mı? diye sordu.

CHP Balıkesir Milletvekili Namık Havutça, ?Çiğ Süt Üreticilerinin Sorunları TBMM Tarafından Araştırılacak mı? diye sordu.
CHP Balıkesir Milletvekili Namık Havutça, ?Türkiye de, süt üretimindeki mevcut duruma bakıldığında 18 milyon ton süt üretimi bulunduğunu bunun 8 milyon tonu kayıtlı, 10 milyon tonu ise kayıt dışı üretildiğini, sütün sanayiye aktarılan miktarının üretime oranı ise % 51,10 olduğunu? vurguladı.
Çiğ süt üreticilerinin sorunlarını Türkiye Büyük Millet Meclisine taşıyan Havutça, bu sorunun ivedilikle çözülmesi noktasında gerekli adımların bir an önce atılması gerektiğini vurguladı.
Çiğ süt üreticilerinin yüksek girdi fiyatları, ücret düşüklüğü, hayvan hastalıklarıyla yeterli mücadele edilmemesi gibi kronik sorunlarını Meclis gündemine taşıyan Havutça, süt üreticilerinin ürünlerini artık satamaz hale geldiğinden yakındı.
Havutça, TBMM´ye verdiği Araştırma Önergesinde ?Zorlukla süt üreten çiftçilerimiz, özel sektörün alım yapmaması nedeniyle ürünlerini satamaz hale gelmişlerdir. Üretimin fazla, iç talep ve ihracatın az olduğunu ifade eden üreticiler, sütlerini dökmek zorunda kaldıklarını, bunun devam etmesi halinde hayvanlarını keseceklerini ifade etmektedirler. Süt Üretim Birlikleri yöneticilerinin bize ilettiği raporlara göre, Türkiye´nin birçok yerinde benzer sorunlar bulunmaktadır.? İfadelerine yer verdi.
Araştırma Önergesinde şu ayrıntılar yer aldı:
?Bugünkü şartlarda 1 kg süt ile 1,15 adet ekmek alınmaktadır.
Ekmek fiyatı 1,00 TL, mazot fiyatına bakıldığında 1 litre mazot alabilmek için 3,070 kg süte ihtiyaç duyulmaktadır. 2016 mazot fiyatı 3,60 TL, 2014 mazot fiyatı ortalama 4,35 liradır. Üretici için olmasa olmaz yem fiyatına bakıldığında 1 Çuval (50 kg) yem alabilmek için 40 Litre süte ihtiyaç duyulmaktadır. Yem Fiyatı 1 çuval (50 Kg) 46,00 TL. Sütün alım gücüne üreticiler tarafından bakıldığında her geçen gün sütün alım gücü düşmüştür, maliyetler artmıştır. Süt üreticileri de girdi maliyetleri ve ürün fiyatı makası arasında her yıl zarar etmektedir. Yem fiyatlarıyla süt fiyatı arasında bir orantısızlık bulunmaktadır. Yem fiyatları yüksek ürün fiyatları ve desteklemeler düşük kalmakta ve üretici zarar etmektedir. 2002´de 15 kg süt ile 1 torba yem alınabilirken, 2016´da 40 kg süt ile 1 torba yem alınabilmesi ise en çarpıcı göstergeler arasında yer almaktadır. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı süt-yem paritesinin 1.3 olması yani 1 kilo sütle 1.3 kilo yem alınması gerektiğini bildirmiş ancak 1 kilo sütle sadece 850 gram yem alınabilmiş olması da trajikomik bir gerçektir. Bütün bu veriler ışığında süt üreticileri sektöründe yaşanan sorunların ayrıntılı olarak tespit edilmesi, sorunların çözümü ve uygulanabilir politikaların üretilmesi, üreticilerin mağduriyetlerinin giderilmesi amacıyla bu alanda derinlemesine araştırma yapılması için Meclis araştırması açılması önem arz etmektedir.?
Haber Merkezi



  • Cuma 20.9 ° / 10.4 ° Güneşli
  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli
  • Pazar 15.6 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı