Bugün, 20 Nisan 2024 Cumartesi

Çiftçilerin borç faizleri siliniyor

Çiftçilerin borç faizleri siliniyor

Meclis Plan ve Bütçe Komisyonunun teklifiyle hükümetten çiftçi kesimine sürpriz bir destek geldi. AK Parti Balıkesir Milletvekili Cemal Öztaylan, Meclis Plan ve Bütçe Komisyonunun teklifiyle hükümetten çiftçi kesimine sürpriz bir destek geldiğini

Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu`nun teklifiyle hükümetten çiftçi kesimine sürpriz bir destek geldi.
AK Parti Balıkesir Milletvekili Cemal Öztaylan, Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu`nun teklifiyle hükümetten çiftçi kesimine sürpriz bir destek geldiğini açıkladı.
Öztaylan, komisyon gelen teklif doğrultusunda, kooperatifler aracılığıyla kredi alıp zamanında ödeyemediği için temerrüt faizi uygulanan çitçilerin çıkan kanunla rahatlayacağını söyleyip, hemen ödenmesi gereken % 9 faizin silindiğini ve böylece çiftçinin yükünün hafifletildiğini dile getirdi.
AK Parti Balıkesir Milletvekili Öztaylan, çiftçilerin ve kooperatiflerin muaccel duruma düşmüş olan borçlarının yapılan yeni düzenleme ile yeniden yapılandırılmasının sağlandığını müjdeledi. 
Milletvekili Öztaylan, "Çiftçilerimiz ve kooperatiflerin meselesi haline gelen muaccel durumda bulunan borçlarla ilgili yeni bir düzenleme yaptık. TBMM Genel Kurulunda görüşülen 443 sıra sayılı Kamu Finansmanı ve Borç Yönetiminin Düzenlenmesi Hakkında Kanun ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun tasarısı görüşmelerinde, kooperatiflerin muaccel durumda olan borçlarının yapılandırılması konusunda bir önerge verilerek yeniden bir yapılandırma yapılması sağlandı. Bilindiği üzere 2012 yılında yaşanmış olan kuraklıktan dolayı çiftçilerimizin kaba yem üretiminde çok ciddi düşüşler olması yüzünde üreticiler olumsuz yönde etkilemişti. Ayrıca, bazı bölgelerimizde hayvan hastalıklarının yanı sıra et ve süt ürünleri üreticisi kooperatiflerimizin de üretim miktarlarında düşüşler olmuştur. Bu olumsuzluklar yüzünden Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından kredi kullanan kooperatifler borçlarını ödeyemeyerek muaccel duruma düşmüştür. Bu durumdaki kooperatif ve çiftçilerimize borçlarından dolayı muaccelliyet işleminin başlaması durumunda kalan % 9`luk borç temerrüt faiziyle birlikte geri tahsil edilecek, borcunu ödeyemeyen kooperatif ortağı çiftçilerimize kanuni takip işlemi başlatılacak ve hiç birimizin istemeyeceği hacizler gelecekti" dedi. 
Ancak yapılan yeni düzenleme ile muaccel durumda olan borçların yeniden yapılandırılarak, kanuni takibatın durdurulduğunu, % 9 olan temerrüt faizinin kaldırılarak faiz oranının sözleşmedeki % 3`e çekildiğini bildiren Öztaylan, "Söz konusu uygulama kanunun yürürlüğe girdiği tarihi izleyen Ağustos ayının sonuna kadar Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüklerine başvuruda bulunulması ve 2015 yılı Ekim ayından başlamak üzere taksitlendirilerek uygulanacak ve borçların yeniden taksitlendirilmesi suretiyle ertelenmesi sağlanacaktır. Burada maksat yeniden yapılandırma ile ödenemez durumda olan kredilerin geri dönüşünün sağlanabilmesi ve kooperatif ortağı çiftçilerimizin iktisadi ve sosyal açıdan rahatlatılmasıdır. Bu kapsamda bulunan tüm kooperatiflerimiz ve çiftçilerimizin rahat bir nefes alması sağlanacak" diye konuştu. 
Türkiye genelinde borcunu ödeyemediği için muaccel durumda olan kooperatif sayısının 601, üye sayısının 12 bin 20 kişi olduğunu, muaccel durumda bulunan kredi miktarının ise 187 milyon 869 bin 60 lira olduğunu bildiren Milletvekili Öztaylan, % 3 faizle kredi kullanan kooperatiflerin ödemelerini geciktirdiği için muaccel duruma düştüklerini ve faiz oranının % 9`a yükseldiğini, bu durumda olan kooperatiflerin borçlarının yeniden yapılandırılması ile faiz oranının % 9`dan % 3`e çekileceğini, böylece 11 milyon 272 bin 144 lira tutarındaki cezalı faizden vazgeçilmiş olunacağını kaydetti. 


Anahtar Kelimeler: 0
  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 21.3 ° / 6.1 ° Güneşli
  • Pazartesi 22.5 ° / 9.7 ° false