Bugün, 28 Mart 2024 Perşembe

CHPli Koçyiğit: Balıkesir çiftçisinin de borçları ertelensin

CHPli Koçyiğit: Balıkesir çiftçisinin de borçları ertelensin

Balıkesir İl Genel Meclisi Tarım Komisyonu Üyesi CHPli İsmet Koçyiğit AKPnin tarım politikalarını eleştirdi.

Balıkesir İl Genel Meclisi Tarım Komisyonu Üyesi CHP`li İsmet Koçyiğit AKP`nin tarım politikalarını eleştirdi.
Bugüne kadar tarım konusunda birçok kez AKP hükümetini eleştiren İsmet Koçyiğit dün düzenlediği basın toplantısında üreticilerin Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifleri`ne olan borçlarının Balıkesir`de de ertelenmesini istedi.
CHP Balıkesir Merkez İlçe binasında düzenlenen basın toplantısında konuşan Koçyiğit, Türkiye`de 51 ili kapsayan borç erteleme konusunun Balıkesir`de de uygulanması isteyip, afetin ne zaman ve nereye geleceğinin belli olmadığına dikkat çekti.
Koçyiğit, basın açıklamasında ilk olarak üreticilerin yaşadığı zorluklara değinip şunları söyledi: "Ben burada Cumhuriyet Halk Partisi`nin yerel bir seçilmişi olarak değil, ekmek parasını topraktan kazanan bir çiftçi olarak bulunuyorum. Bu dü-şüncelerimi de bütün Balıkesirli çiftçilerin adına dile getiriyorum. Köylü köyünde kalacak. Fakat köylünün elinden hayvancılık, çiftçilik el değiştirilmiştir. Şu anda Balıkesir ilindeki gidişat bu yöndedir. Son 10 yılın hemen hemen en kurak yazını geçirdik. Bu yıl çok az yağış alabildik. Yağan yağmurlar da çok dengesiz zamanlarda yağdığı için ürünler tam çiçeğe yattığı zaman döl tutma problemi oldu. Bu da verim kayıplarına neden oldu. Biz doğal afet yaşamasak da tabiatın gerçeği olan değişikler gördük."
Bu yıl olumsuz şartlardan dolayı ekilen ürünlerden verim alınmadığı gibi, ürünlerdeki fiyatlarında dengesiz olduğunun altını çizen Koçyiğit, şu ifadeleri kullandı:
"Şu günlerde Çeltik üretimi başladı ve 1-1,10 TL civarında satılıyor. Yüzde 30-40`a varan verim kayıpları var. Çeltik üreticilerimiz bu yıl otla mücadelede başarılı olamadılar. Otu tarlada yok etmek için 2-3 kez ilaçlama yaptılar, bu ilaçlar da verimi etkiledi. Gönen, Manyas bölgelerinde çeltik hasadı başladı. Nohutta da durum aynı. Her yıl ürettiğimiz nohut; ne hikmetse bu yıl bir hastalık geldi. Hastalığın şekli de bilinmiyor. Çoğu üretici arkadaşımız tarlasını kazdı, tam Haziran ayına girildiğinde nohutlarını tarlada bozmak zorunda kaldı. Bunun yerlerine de ayçiçek ekimi yaptılar. Verim düşük olduğu halde nohutta fiyatlarda bir değişiklik yok ve geçen yılki fiyat olan 3 TL civarında gidiyor. Ayçiçek de ise her yıl veriminin dik yarısı Balıkesir`de üretimi yapılıyor. Yani her geçen sene üretimin yarısı bir önceki seneye göre yapılmıyor. Şu anda da 1,40 TL civarında satılıyor. Buğdayı da bu yıl 55-60 kuruşa üretici hasattan sonra sattı. Şu anda ise 70 kuruş. Buğdayda verim kaybı kesinlikle var. Çünkü sapından saman yapıyoruz, saman fiyatlarını söylemeye gerek yok, aldı başına gidiyor. Domates ekimi de bu yıl biraz fazla ve dengesiz yağmur düştüğünden dolayı fiyatlar 12 kuruşa kadar geriledi. Şu anda üretici çok mağdur durumda. Kavun karpuz söylemeye gerek yok tarlada kaldı. Bunların yanında mısıra söylenecek sözüm yok. Ben şu anda hakkımızın karşılığını alabileceğimiz tek ürün olarak mısırı görüyorum. Maliyet-kazanç mutlaka hesaplanmalı. Eğer bunları hesapladığınızda çiftçinin 1 TL kazanmadığı görülecektir. Ben köylüler adına konuşuyorum ama çiftçilik yapmayan insanların da hakkını savunuyorum. Çünkü kentlerdeki insanları da bu konular ilgilendiriyor. Çiftçi üretmezse, çiftçi olmazsa kentteki insanlar gıdalarını nereden temin edecekler? Taşıma su ile değirmen dönmez. Bu ülke yeterli gıdayı bulamaz."
Borç ertelenmesinden Balıkesir`de yararlanmalı
Ben buradan AKP Genel Başkan Yardımcısı Balıkesir Milletvekili Edip Uğur`a tüm üreticiler adına sesleniyorum. Tarım ve hayvancılık Balıkesir için yaşamsal değerde önemlidir. İlimizin yarısı kırsal alanlarda yaşamaktadır. İlimiz çalışanlarının yüzde 56`sı tarıma dayalı bir işle meşgul olmaktadır. Gıda güvenliğimizin güvencesi olan çiftçi ve hayvancının üretimlerinin devamı için Balıkesirli çiftçilerin bu yıl borç ertelemesinin mutlaka yapılması gerekmektedir. 51 ilde çiftçilerin borçları ertelenecek dediler. Fakat bu illerin içinde Balıkesir yok. Bu iller içinde Bursa var. Bursa`nın sınırında benim arazilerim var. Benim arazim bu kapsama girmiyor, yan tarafta tarlada çiftçilik yapan arkadaşım bu kapsama giriyor. Mutlaka Balıkesir ili borç ertelemeye girmelidir. Bundan devletimizin de hiçbir kaybı olmayacaktır. Çünkü, faizli de erteleniyor. Ertelenmese ne olacak? Çiftçiler borçlarını ödüyorlar. Borç kültürü artık çiftçide oluştu. Ama borçlarını sıfırlayıp da bir daha borçlanmama durumunda olmuyorlar, hep borçlular. Gidiyor özel bankadan kredi alıyor, Ziraat Bankası ve Tarım Kredi`ye borçlarını ödüyor. Borcunu kapatınca da buralardan alıp özel bankalara borcunu ödüyor. Borçlar bir kartopu gibi çığ olarak büyüyor ve çiftçi bunların altında kalıyor."

Anahtar Kelimeler: 0
  • Perşembe 22.6 ° / 10.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli