Bugün, 28 Nisan 2024 Pazar

CHP’li kadınlardan 93. yıl mesajları

CHP’li kadınlardan 93. yıl mesajları

CHP kadın Kolları, kadınların belediyelerde seçme ve seçilme hakkı kazanmasının 93. Yıldönümüne ilişkin 81 ilde eş zamanlı basın açıklaması yaptı.

CHP Bandırma İlçe Kadın Kolları Başkanı Canan Zivane’de, 3 Nisan 1930’da kadınlara seçme ve seçilme hakkı tanıyan Belediye Kanunu’nun kabulünün 93. yılında yapılan eş zamanlı basın açıklamasına katıldı. 
CHP Kadın Kolları Genel Başkanı Aylin Nazlıaka’nın yaptığı açıklamayı aktaran Zivane, seçme ve seçilme hakkının Cumhuriyet’te kadın devrimi olarak tarihe geçtiğinin altını çizdi. 
Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu ebedi liderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün en büyük devrimini, egemenlik hakkını saraydan alarak halka vermesi olduğuna vurgu yapan Ziyane “Bu büyük devrim, kadınların eşit yurttaşlık statüsü kazanımlarıyla taçlandı. Türkiye’de kadınların seçme ve seçilme hakkı kazanmasının ilk adımı 3 Nisan 1930 tarihinde, Belediye Kanunu’nun kabulüyle başladı. Ardından 1933 yılında köy, muhtar ve ihtiyar heyetlerinde, 1934 yılında da Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde seçme ve seçilme hakkı ile Cumhuriyet bir kadın devrimi olarak tarihe geçti. Bir kez daha Büyük Atatürk’ü saygıyla ve minnetle anıyoruz.” dedi. 
Türkiye’nin ilk kadın belediye başkanını 3 Nisan 1930’da Artvin’in Yusufeli ilçesine bağlı Kılıçkaya beldesinde seçilen Sadiye Hanım olduğunu hatırlatan Ziyane “Aradan geçen 93 yılda 19 yerel seçim yapıldı. Bu seçimlerin sonucunda sadece 156 kadın belediye başkanı seçilirken erkeklerde bu sayı 32 bindir. Bu tablo kadınların başarısızlığı, yetersizliği ya da isteksizliğinden kaynaklanmıyor. Kadın erkek eşitliğine inanmayan zihniyetten kaynaklanıyor. Bugüne kadar kadın belediye başkanı oranı en fazla % 3’e çıkabildi. Kadın belediye meclis üyesi oranı en fazla % 11, kadın il genel meclis üyesi oranı en fazla % 3 olabildi. Kadınların haklarını tek tek budamaya çalışan tek adam rejimi, seçimi kaybetme korkusuyla üç-beş oyun peşine düştü.” diyerek sözlerine ekledi. 
Haber Merkezi



Anahtar Kelimeler: kadınlardan . mesajları
  • Pazar 15.6 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 14.7 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Salı 15.4 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı