Bugün, 29 Mart 2024 Cuma

CHPli Havutça: AKPnin Büyükşehir tasarısı Türkiyeyi ayrıştırır

CHPli Havutça:  AKPnin Büyükşehir tasarısı Türkiyeyi ayrıştırır

CHP Balıkesir Milletvekili ve İçişleri Komisyonu Üyesi Namık Havutça, TBMM Genel Kurulunda görüşülmekte olan ve kamuoyunda Büyükşehir Kanun Tasarısı olarak bilinen tasarın 7inci maddesi üzerinde konuştu.

CHP Balıkesir Milletvekili ve İçişleri Komisyonu Üyesi Namık Havutça, TBMM Genel Kurulu`nda görüşülmekte olan ve kamuoyunda "Büyükşehir Kanun Tasarısı" olarak bilinen tasarın 7`inci maddesi üzerinde konuştu. TBMM Genel Kurulu`nun sabah saatlerine kadar çalıştığı oturumda bugüne kadar tasarının 12 maddesi kabul edildi. 
CHP Milletvekili Havutça, Genel Kurul`da yaptığı konuşmasında, AKP büyükşehir tasarısını eleştirdi. AKP`nin kanunlaştırmak istediği tasarının uluslararası sermayenin açgözlülüğünü doyurmak için köylülerin meralarını, hazine arazilerini ranta açacağını söyleyen Havutça, "Bu yasa, bölgeler arası farklılıkları, ekonomik farklılıkları ortadan kaldıracak bir yasa değil, bizi bütünleştiren bir yasa değil, tam aksine Türkiye`yi ayrıştırma yasasıdır. Bu yasada bölgesel farklılıkları daha fazla belirginleştirecek adımlar atılmaktadır" dedi.
İçişleri Komisyonu`nda tasarının üzerinde çok ciddi tartışmalar yapıldığı, Anayasaya aykırılığını dile getirdiklerini ifade eden Havutça, Anayasa`nın 127`inci maddesi ile ihdas edilmiş yerel yönetimlerin bu yasa ile yok edileceğini savundu. Halkın bu tasarı ile düşüncelerini, CHP`li ve AKP`li belediyelerin olduğu yerlerde referandum yapıldığını anımsatan Havutça, şöyle konuştu: "Bakın, Bandırma Edincik, kullanılan oy 3 bin 897, bunların 3 bin 900 tanesi `Hayır` diyor. Yine Erdek Karşıyaka, AKP`li belediye, bin 400 oy kullanılmış, toplam seçmen 2 bin. Yine Erdek Ocaklar, bağımsız belediye, 1014 yurttaşımız `Hayır` demiş. Yine Gönen Sarıköy, AKP`li belediye, toplam seçmen 3 bin 800, 2 bin 739 yurttaşımız `Hayır` demiş. Yine Manyas Kızıksa, 690 yurttaşımız; Sındırgı Yaylabayır, 739 yurttaşımız; Marmara Avşa bin 322 yurttaşımız `Hayır` demiş. Yani bunlar Cumhuriyet Halk Partili belediyeler değil. Milletin iradesi diyoruz ve siz hiç sormadan, danışmadan 16 bin 82 köyümüzün varlığına son veriyorsunuz. Bu köylülerimizin meraları, yaylaları, kışlakları, tarlaları, evdeki kazanını satarak aldığı tarlalar var, köy ortak malı. Size kim verdi bu yetkiyi ve hangi yetkiyle onların mallarını belediyeni malı hâline getiriyorsunuz? Bu insanların onların ortak malı. Bunlar düşünüldü mü? Hayır! O nedenle, bu yasanın, yazım tekniği bakımından, görüşülmesi bakımından, kamuoyunda tartışılmaması bakımından yineden komisyona geri dönerek, orada bütün detaylarıyla düşünülerek yeniden ele alınması gerekmektedir."
Havutça: " Ayvalık Başkanımız yaka paça gözaltına alındı"
Balıkesir Milletvekili Havutça, CHP`li Ayvalık Belediye Başkanı Hasan Bülent Türközen`in gözaltına alınmasını da sert bir dille eleştirdi. 
Havutça, "Ayvalık Belediye Başkanımız bir suçtan dolayı, sanki adam dünyadan kaçacak, yurt dışına kaçacak gibi yaka paça gözaltına alınıyor. Değerli arkadaşlarım, halkın seçtiği Belediye Başkanı; makamı orada. Bu şekilde, itibarsız bir şekilde, onları aşağılayıcı bir şekilde kamuoyunun gözü önünde küçük düşürmek hiç kimsenin haddi değildir. Artık İçişleri Bakanı görevini yasalara ve Anayasa`ya uygun olarak yapmak zorundadır." dedi.


Anahtar Kelimeler: 0
  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli
  • Pazar 23.7 ° / 12.3 ° Güneşli