Bugün, 24 Nisan 2024 Çarşamba

CHPli Akova: Müstahsile destek zamanında verilsin

CHPli Akova: Müstahsile destek zamanında verilsin

CHP Balıkesir Milletvekili Nedret Akova, 2008 yılında kurulan Meclis Araştırma Komisyonunun zeytin ve zeytinyağı ile diğer bitkisel yağların üretiminde ve ticaretinde yaşanan sorunları araştırıp, çok yerinde tespitler yapmış ve çözümler üretmiştir

CHP Balıkesir Milletvekili Nedret Akova, 2008 yılında kurulan Meclis Araştırma Komisyonunun "zeytin ve zeytinyağı ile diğer bitkisel yağların üretiminde ve ticaretinde yaşanan sorunları" araştırıp, çok yerinde tespitler yapmış ve çözümler üretmiştir hatırlatmasında bulunup, ardından zeytin ve zeytinyağı sektöründe halen aynı sorunların devam ettiğini ileri sürdü.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının, tespit edilen sorunların çözümünde hiçbir gelişme kaydetmediğini iddia eden Akova, zeytin ve zeytinyağında üretimin, kalitenin ve verimliliğin artırılması için devletin gerekli destek ve teşvikleri yeterince ve zamanında vermesi gereklidir diyerek, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Sayın Mehdi Eker tarafından yazılı olarak cevaplandırılması için soru önergesi verdi.
Akova`nın soru önergesi: Zeytin ve zeytinyağı ile diğer bitkisel yağların üretiminde ve ticaretinde yaşanan sorunların araştırılarak alınması gereken önlemlerin belirlenmesi amacıyla kurulan Meclis Araştırması Komisyonu`nun Temmuz 2008 tarihinde açıkladığı rapora göre: "Ülkemizde yağlı tohumlu bitkilerde görülen en büyük sorun üretim yetersizliğidir. Üretimin yetersiz olmasının en önemli nedenleri ise yağlı tohum ekim alanlarının artırılamaması ve yağlı tohumlu bitkilerin rekabet ettikleri ürünlere göre veriminin düşük olması gelmektedir. Yağlı tohumlu bitkilerde verim düşüklüğünün en önemli nedeni; yetersiz yağış alan bölgelerde sulamanın yapılamaması ve üretim yapılan topraklarda organik madde miktarının düşük olmasıdır."Aynı raporda, yağlı tohumlu bitkilerde belirlenen sorunlar ve çözüm önerileri de özetlenmiştir. Bu bağlamda:
1. Araştırma Komisyon Raporunun üzerinden yaklaşık olarak dört yıl geçmiştir. Bu süre içerisinde belirtilen sorunların çözülmesinde hangi gelişmeler kaydedilmiştir?
2. Yağlı tohumlu bitkilerin üretiminin artırılması için ne gibi teşvikler yapıyorsunuz?
3. Yağlı tohumlu bitkilerin verimliliğinin artırılması için yaptığınız çalışmalar nelerdir?
4. Verim düşüklüğünün sebebi olarak görülen sulama yapılamaması ve organik madde miktarının düşüklüğü sorununun çözülmesi için ne gibi projeler geliştirdiniz?
5. Üretim girdilerinin pahalı olması da tespit edilen önemli sorunlardandır. Yağlı tohumlu bitkiler için mazot, ilaç ve gübre destek miktarlarını artırmayı planlıyor musunuz?
6. Gübrede uygulanan KDV oranını %1`e indirmek için çalışma yapıyor musunuz?
7. Zeytinyağı elde etme işleminde verim kaybına ve kalitenin azalmasına neden olan sorunların çözümü için ne gibi tedbirler aldınız?
8. Hem zeytin hem de zeytinyağı üretiminde verimlilik ve kalitenin artırılması için önerilen Lisanlı Depoculuk ve Ürün İhtisas Borsaları için ne gibi gelişmeler kaydettiniz?

Anahtar Kelimeler: 0
  • Çarşamba 26.4 ° / 14.4 ° Güneşli
  • Perşembe 21.3 ° / 10.9 ° Güneşli
  • Cuma 20.9 ° / 10.4 ° Güneşli