Bugün, 29 Mart 2024 Cuma

CHP´li Milletvekiller ile Sarı, Erdek´te zeytin fidanı dikti

CHP´li Milletvekiller ile Sarı, Erdek´te zeytin fidanı dikti

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Balıkesir Milletvekilleri Mehmet Tüm ve A. Namık Havutça ile Erdek Belediye Başkanı Mimar Hüseyin Sarı, Erdek´in Düzler Mahallesi´nde, zeytin üreticileriyle buluşarak, hükümetin, ?Zeytinlikleri Koruma Kanunu?nda yapmak istedi

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Balıkesir Milletvekilleri Mehmet Tüm ve A. Namık Havutça ile Erdek Belediye Başkanı Mimar Hüseyin Sarı, Erdek´in Düzler Mahallesi´nde, zeytin üreticileriyle buluşarak, hükümetin, ?Zeytinlikleri Koruma Kanunu?nda yapmak istediği değişikliklere tepki gösterdiler.
Düzler´deki bir kahvehanede düzenlenen toplantıda ilk konuşmayı Erdek Belediye Başkanı Mimar Hüseyin Sarı yaptı. Marmara Bölgesi´nde 35 bin, Erdek´te ise 5 bin zeytin üreticisi bulunduğunu, Erdek´te yaşayanların gelirlerinin yüzde 60´ını zeytinden sağladıklarını vurgulayan Sarı, şunları söyledi:
?1990´lı yıllarda yapılan zeytin koruma, kültür varlıklarını koruma ve kıyı kanunu elbette ki eskimiştir ve revize edilebilir. Ancak bu işi yaparken, tabana inmek, üreticiler ve üretici birliklerinin, yani tabanın düşüncelerini almak gerekir. Ancak bugün hükümetin yapmak istediği, şimdi yeniden komisyona çektiği bu değişiklik, vahşi bir anlayışı beraberinde getiriyor.

Çünkü bu uygulama, ranta yönelik, kapitalist bir nitelik taşıyor. Kısa vadeli rantlara kapı açmamak gerekir. Çünkü, doğayı yenilemek hem maliyetlidir, hem de uzun yıllar alabilir veya mümkün olmaz. 50 yıl, 100 yıl sonra gelecek kuşaklara bunun hesabını veremeyiz. Biz, tarım toplumuyuz. Bir zamanlar, ürünlerimizle kendi kendimize yetebilen bu toplumduk. Bugün ise samanı bile ithal eder duruma geldik. Bu iktidar, Türkiye´yi açlığa, yokluğa mahkum ediyor. Büyükşehir yaratıyoruz diyerek, köylerimizin tüzel kişiliklerini yok ettik. Köylerde, ekili zeytine bakacak kişi bile bırakmadık. Köylerimizi geri istiyoruz.?
MEHMET TÜM: ?İŞ ZEYTİNE KADAR GELDİ?
Ardından konuşan CHP Balıkesir Milletvekili ve Parti Meclisi Üyesi Mehmet Tüm, zeytin konusunun, hâlen bu üründen geçimini sağlayan ülke düzeyindeki 3 milyon kişiyi ilgilendirdiğine dikkati çekti. Bu yasa çıktığı takdirde, ülkemizdeki 170 milyon zeytin ağacından 125 milyonunun kesileceğini öne süren Tüm, şu değerlendirmede bulundu:
?Bu hükümetin, zeytin üreticisine destek vermesi, ülkemizi bu üründe çok iyi durumda bulunan İspanya, Yunanistan ve İtalya ile yarışır duruma getirmesi gerekirken, tam tersini yaparak, rant sağlamak adına yok etmeye çalışıyor. Daha önce de altı kez meclise getirdiklerinde reddedilen bu yasa değişikliğini tepkiler nedeniyle şimdi yine komisyona çekmek zorunda kaldılar. Bunları doğalarında insana zarar vermek var. İşi, artık zeytine kadar getirdilerse, her şeyin sonu gelmiş demektir.?
NAMIK HAVUTÇA: ?MADENCİLERE RANT İÇİN?
CHP Balıkesir Milletvekili Namık Havutça da konuşmasında, ülkemizin en lezzetli zeytinlerinin Erdek, Kapıdağ, Edincik sırtları ve Balıkesir körfezde yetiştiğinin altını çizerken, ?Yani bizler, ekmeğini zeytinden ve zeytinyağından çıkaran bir coğrafyada yaşıyoruz. Bu yasa değişikliği konusunu daha önce de altı kez meclise getirdiler, ancak reddedildi. Şimdi yeniden getirdiler. Çünkü madenciler istiyor. Yani işin içinde maden rantı var. Bu yasanın çıkması demek, zeytinin idam fermanının imzası demektir. Ülkemizde bugün, genetiği bozulmayan tek ürün zeytindir. Bu nedenle stratejik bir ürün olan zeytinin yok edilmemesi için mücadelemizi sonuna dek sürdüreceğiz.?
Konuşmaların ardından milletvekilleri Tüm ve Havutça ile Erdek Belediye Başkanı Mimar Hüseyin Sarı, Düzler Mahallesi´nde, Erdek-Bandırma karayolunun orta refüjüne, sembolik anlamda bir zeytin fidanı dikerek suladılar.
Düzler´deki toplantıya, Erdek Ticaret Odası Başkanı Mimar F. Özlem Sarı, Erdek Ziraat Odası Başkanı Haluk Özgör, CHP Erdek İlçe Başkanı Metin Uysal, Bandırma GÜMÇED Başkanı Gültekin Mutlu, eski Kırklareli Milletvekili Hasan Tahsin Uzun, Bandırma ve Erdek´in bazı belediye meclis üyeleri de katıldı.
Haber : Önder Balıkçı



  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli
  • Pazar 23.7 ° / 12.3 ° Güneşli