Bugün, 28 Mart 2024 Perşembe

CHP´li Havutça, denizlerimizin yok olduğuna dikkat çekti

CHP´li Havutça, denizlerimizin yok olduğuna dikkat çekti

CHP Balıkesir Milletvekili Namık Havutça, ?Balıkçılık sektörü birçok sorunla uğraşırken denizlerimizde yok olmaktadır? dedi.

Havutça, 2016-2017 yılı balıkçılık sezonun açılışı için gittiği Erdek-Çakıl Mahallesinde yaptığı konuşmada, sezonunun bütün sektör ve balıkçılara hayırlı ve verimli olmasını diledi.
?Marmara´da, Akdeniz´de, Ege´de, Karadeniz´de ekmeğini taştan değil sudan çıkaran balıkçılığımızın çilekeş emekçilerini saygıyla selamlıyorum? diyerek konuşmasını sürdüren Havutça, ?Üzülerek belirtmek zorundayım ki, 2016-2017 yılı su ürünleri av sezonu sorunlarla açılmıştır.? dedi.
Sektörün yaşadığı sorunlar ve denizlerimizin yok olduğu gerçeğine vurgu yapan Havutça, mevcut iktidarın yanlış politikalarına değinerek şunları kaydetti: ?Mavi denizlerimizin rengi giderek griye ye dönmekte. Balıkçılık sektörü birçok sorunla uğraşırken denizlerimizde yok olmaktadır.Türkiye´nin su ürünleri potansiyeli yüksek olmasına karşın, su ürünleri avcılığı ülke ekonomisinde önemli bir yere sahip değildir. Yapmamız gereken denizlerdeki balık stoklarımızı korumak, mümkünse zenginleştirmek, sürdürülebilirlik prensiplerine göre avlamak. Bunu da balıkçılık sektörünün tüm paydaşlarını, etkin katılımcılık prensiplerini dikkate alarak bir araya getirmek yoluyla yapmak en doğru yol olacaktır. Türkiye denizlerinin hızla kirlendiğini Karadeniz, Marmara Denizi ve Ege Denizi´nde görülen Kırmızı Alg patlamalarından kolayca anlayabiliriz. Halen çok sayıda il, ilçe ve beldenin arıtma tesisleri olmadığını, olanların ise çalıştırmaktan imtina ettiğini biliyoruz. Bütün karasal kirleticiler denizlerimize ulaşarak kirlenmeye neden olmaktadır. Bu hususun düzeltilmesi ve gerekli modern arıtma yatırımlarının yapılmasını bekliyoruz. Sintine, petrol, çöp gibi gemi kökenli kirlenmenin önlenmesi gerekmektedir. Bakın, balıkçılarımız bugün Balıkesir´de, Güney Marmara´da, Erdek, Karşıyaka´da ve Çakıl Köyü´nde Şahinburgaz Köyü´nde, Bandırma´da, Marmara´da ve Avşa Adası´nda, bölgemizde Türkiye´yi balığa doyuran ve çok güçlü bir istihdam alanı olan balıkçılarımız, AKP´nin 14 yıllık iktidarında üvey evlat muamelesi görmüştür. Bakın, bugün balıkçılarımız plansızlık sebebiyle büyük mağduriyet yaşıyorlar. Balıkçılarımız kendileriyle ilgili bir bakanlık, bir muhatap bulmak istiyor ama bugün bu önemli sektörümüzde balıkçılarımız muhatap bir bakanlık göremiyor, bir bakanlık kurulmasını istiyor. Yine Marmara´da, iç denizimizde, avlanmada büyük bir salya ve kirlilik sebebiyle balıkçılarımız Marmara Denizi´nde balık değil salya yakalar hâle geldiler. Marmara Denizi´ndeki balıkçılarımızın durumunun özel olarak düzenlenmesi gerekiyor. Balıkçılarımızın SGK problemleri var, çoğunun SGK primleri yatırılmıyor. O nedenle, balıkçılarımızın sorunları çok fazla. Balıkçıların sesine kulak verin diyorum. Ağınız hareketli avınız bereketli olsun.?
Haber Merkezi



  • Perşembe 22.6 ° / 10.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli