Bugün, 29 Mart 2024 Cuma

CHP´li Havutça, beyaz et üretimi durma noktasına geldi

CHP´li Havutça, beyaz et üretimi durma noktasına geldi

CHP Balıkesir Milletvekili Namık Havutça, tavukçuluk sektöründe yaşanan sorunlar üzerine yaptığı yazılı açıklamada

CHP Balıkesir Milletvekili Namık Havutça, tavukçuluk sektöründe yaşanan sorunlar üzerine yaptığı yazılı açıklamada beyaz et üreticilerinin yaşadığı ekonomik sıkıntıların biran önce çözülmesi gerektiğini, gerekli adımların hemen atılmaması durumunda birçok üreticinin batacağını ve üretimin duracağını ifade etti. 

Havutça, beyaz et üreticilerinin kredilerini ödeyemez ve girdi maliyetlerini karşılayamaz duruma geldiğini, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı´nın konuya el atarak üreticilerimize destek olması gerektiğini, yılbaşı itibari ile elektrik, işçilik, kömür ve çeltik gibi üretim girdi maliyetlerindeki artış nedeniyle üretim yapamaz hale gelen üreticilerin sorunlarına çözüm bulunmaması halinde üretim durabileceklerini dile getirdi.
Havutça, konuyla ilgili yaptığı açıklamada şöyle konuştu: ?Sektörün yemde dışa bağımlı olmasından ötürü yükselen yem fiyatlarının maliyetleri etkilemesi, yükselen maliyetlerin ise üreticileri olumsuz etkilemesi, üretimin sürdürülebilirliği ve karlılığını engellemektedir. Üreticiyi yemde dışa bağımlılıktan kurtaracak, maliyetleri düşürecek zamanında ve yeterli yem tedarikini sağlayacak politika araçları ve destekleme modelleri uygulanmalıdır. Tavukçuluk, Türkiye´de tarım kesiminin en güçlü sektörlerden biridir. Ülkemizde geçimini tavukçuluk sektöründen sağlayan üretici çiftçi, yem, ilaç, yan sanayi, satıcı esnaf, nakliye, pazarlama elemanı gibi insan sayısı iki milyona yaklaşmaktadır. Sektörün yıllık cirosu 3 milyar dolar civarındadır. Türkiye´de beyaz et üretiminde % 25´lik pazar payı ile lider durumda ki Balıkesir gibi birçok ilimizdeki üreticiler beyaz et sektörünün karşılaştığı sorunlardan ötürü geleceğe kaygıyla bakmaktadır. Tavuk yetiştiricilerinin elektrik borçları diğer çiftçiler gibi üretim dönemlerine göre vadeli yapabilmelidir. Entegreler girdi maliyetlerini göz önünde bulundurarak yeni üretim fiyatları belirlemeli ve üreticilerin hak edişleri zamanında ödenmelidir. Özet olarak sorunlarının çözümü hâlinde de büyük bir atılım yapmaya hazır bir sektör olan beyaz et sektörünün üretimden tüketime kadar bütün yönleriyle ele alınması, sorunlarının ve çözümlerinin kapsamlı olarak araştırılması için başta Tarım Bakanlığı ve hükümetin harekete geçmesi gerekmektedir.?
Haber Merkezi



  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli
  • Pazar 23.7 ° / 12.3 ° Güneşli