Bugün, 16 Nisan 2024 Salı

CHP´li Akın´dan enerji sorununu içeren önerge

CHP´li Akın´dan enerji sorununu içeren önerge

CHP Balıkesir Milletvekili Ahmet Akın, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak´ın yanıtlandırması istemiyle soru önergesi verdi.

CHP Balıkesir Milletvekili Ahmet Akın, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak´ın yanıtlandırması istemiyle soru önergesi verdi. Akın, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında yapılan Bakanlar Kurulu toplantısından sonra Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş tarafından yapılan açıklamada Türkiye´nin enerji arz güvenliği konusunun toplantıda masaya yatırıldığının açıklandığını hatırlattı. Ülkemizin enerjide dışa bağımlılığının ciddi bir sorun yarattığına dikkat çeken Akın, uzunca bir süredir bu konuya dikkat çektiğini, hükümetin şimdiye kadar böyle bir sorun yokmuş gibi davrandığını belirterek enerji arz güvenliği konusunda nelerin yapılmasının planlandığını sordu.
Akın, soru önergesinde şunları kaydetti: ?22.02.2016 tarihinde Cumhurbaşkanı´nın başkanlığında yapılan Bakanlar Kurulu toplantısının arkasından Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş tarafından yapılan açıklamada, Bakanlar Kurulu´nda Türkiye´nin enerji arz güvenliğinin de masaya yatırıldığı, bölgedeki siyasi ve sosyal gelişmeler dolayısıyla Türkiye´nin enerji bakımından kendisine yeterli hale gelmesinin fevkalade önemli bir güvenlik meselesi haline geldiği, doğalgazda % 71 oranında sadece iki ülkeye bağlı olunduğu, bu çerçevede tedarik esnekliğinin sağlanması, doğalgaz depolama çalışmalarının sürdürülmesi, kömür üretiminin artırılması, özellikle termik santrallerin tedarik bakımından önemli bir kaynak olarak görüldüğü, mevcut enerji yatırımlarının kısa sürede tamamlanması gerektiği, yabancı yatırımcının Türkiye´ye çekilmesi için gerekli düzenlemelerin yapılması gerektiği gibi konuların Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı tarafından paylaşıldığı söylenmiştir. Bu konuyla ilgili olarak; Doğalgazda tedarik esnekliğinin sağlanması konusunda planlanan çalışmalar nelerdir? Rusya ve İran´a olan bağımlılığımızı ortadan kaldırmak üzere doğalgaz temini için görüşülen, anlaşma sağlanan ülkeler var mıdır? Varsa bunlar hangi ülkelerdir? Yatırım aşamasında olan enerji projeleri hangileridir? Bu yatırımların ne kadarı yerli kaynağa dayalıdır? Bahse konu yatırımlar ne zaman tamamlanacaktır? Bunlar tamamlandığında ülkemizin enerji arz güvenliği sağlanmış olacak mıdır? Yapılan açıklamada termik santrallerin önemli bir kaynak olarak görüldüğü belirtilmektedir. Ülkemizde ön lisans ve lisans almış termik santral sayısı nedir? Bunların illere göre dağılımı nasıldır? Hükümet sözcüsü, açıklamasında enerji yatırımları için yabancı sermayeyi Türkiye´ye çekebilmek amacıyla yapılması gerekenlerin anlatıldığını belirmektedir. Buna göre bu konuda yaptığınız ya da yapmayı planladığınız çalışmalar nelerdir? Türkiye´nin enerji kapasitesinin artırılması yönünde yenilenebilir enerji kaynaklarının geliştirilmesi planlanmakta mıdır? Bu konuda yapmayı planladığınız çalışmalar nelerdir??
Haber Merkezi



  • Salı 27.8 ° / 13.7 ° Güneşli
  • Çarşamba 25.8 ° / 13.4 ° false
  • Perşembe 23.1 ° / 11.9 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı