Bugün, 28 Mart 2024 Perşembe

CHP´li Akın ÖSYM´nin 15 dakika kuralına isyan etti

CHP´li Akın ÖSYM´nin 15 dakika kuralına isyan etti

CHP Balıkesir Milletvekili Ahmet Akın, ÖSYM tarafından ilk kez YGS´de uygulamaya konulan ??Sınavlardan 15 dakika önce sınav yerinde bulunma´´ kuralına isyan etti.

CHP Balıkesir Milletvekili Ahmet Akın, ÖSYM tarafından ilk kez YGS´de uygulamaya konulan ??Sınavlardan 15 dakika önce sınav yerinde bulunma´´ kuralına isyan etti.
Akın, ?YGS´den bu yana ÖSYM´nin yaptığı her sınava uygulanmış ve öğrencilerimiz süresinden önce yerlerinde bulunmalarına rağmen sınavlara alınmamıştır.? dedi.
Konuyla ilgili TBMM Başkanlığı´na soru önergesi veren Akın, açıklamasını şöyle sürdürdü: ?Anayasa´nın 42. maddesine göre ?Kimse, eğitim ve öğrenim hakkından yoksun bırakılamaz´. Anayasa tarafından güvence altına alınmış olan eğitim hakkı aynı zamanda temel bir insan hakkıdır. ÖSYM tarafından uygulanan bu kural ile sınav saatinden önce sınav yerine gelmiş olan fakat 15 dakika kuralına takılan öğrencilerimiz sınava alınmayarak anayasal güvence altına alınmış olan bu hakları ihlal edilmiştir. Bir yıl boyunca emek harcayan yavrularımızı ve aileleri mağdur edilmiştir. Bu karar ÖSYM´nin sloganı olan ?emeğiniz emanetimiz´ ile taban tabana zıttır. ÖSYM öğrencilerin emeklerinin emanetçisi olamamıştır. Kuralla ilgili mağdur öğrenciler anayasal bir kurum olan Kamu Denetçiliği Kurumu´na başvuruda bulunmuş, Kamu Denetçisi Şeref Malkoç konuyla ilgili olarak ÖSYM´ye kuralın gözden geçirilmesi önerisinde bulunmuştur.? Dedi.
Akın, Başbakan Sayın Binali Yıldırım tarafından yanıtlandırılmak üzere verdiği önergesinde şu sorulara yer verdi: ??Anayasa´nın 42. maddesine göre; ?Kimse, eğitim ve öğrenim hakkından yoksun bırakılamaz.´ Eğitim hakkı temel haklar arasında yer almaktadır ve anayasal güvence altındadır. ÖSYM tarafından bu yıl uygulanmaya başlayan ve pek çok öğrenciyi mağdur eden ?Sınav saatinden 15 dakika önce sınav binası önünde hazır bulunma´ kuralının amacı nedir? YGS sonrası mağdur öğrenci ve ailelerin Kamu Denetimi Kurumu´na başvurusu üzerine Kamu Denetçisi Arif Dülger tarafından hazırlanan, Kamu Baş Denetçisi Şeref Malkoç´un onayladığı kararda, söz konusu kural ve yaptırımın temel bir hak olan eğitim hakkına ölçüsüz bir müdahaleyi içerdiği, bu müdahale neticesinde orantısız ve ölçüsüz bir mağduriyet oluştuğu rapor edilmiş ve kararın gözden geçirilmesi istenmiştir. Tavsiye niteliğindeki bu karara rağmen kural diğer sınavlarda da uygulanmaya devam edilmiş ve yeni mağduriyetler yaratmıştır. Daha önce ÖSYM sınavlarla ilgili KDK ile ?dostane çözüm yolu´na giderek mağduriyetleri gidermiştir. Bu kural kapsamında da böyle bir çözüm yoluna gidilecek midir?İdarece belirlenen mağdur öğrenci sayısı kaçtır? Bu mağduriyetin giderilmesi için bir çalışma yapılmakta mıdır?´´
Haber Merkezi



  • Perşembe 22.6 ° / 10.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli