Bugün, 26 Nisan 2024 Cuma

CHP´li Ahmet Akın´dan ?kadın istihdamı? için kanun teklifi

CHP´li Ahmet Akın´dan ?kadın istihdamı? için kanun teklifi

?Çalışma yaşamında gerektiği gibi yer alamayan kadının evde ya da toplumda güçlü konumda olması da mümkün olmamaktadır?

CHP Balıkesir Milletvekili Ahmet Akın, kadın istihdamının önünün açılabilmesi amacıyla nüfusuna bakılmaksızın tüm belediyelerce kreş ve gündüz bakım evleri açılmasının zorunlu kılınmasını içeren bir kanun teklifi hazırladı.
Akın, TBMM Başkanlığı´na sunduğu 5393 sayılı Belediye Kanunu´nda değişiklik içeren kanun teklifinin gerekçesinde, Türkiye´de kadınların iş gücüne katılım oranının çok düşük olduğuna dikkati çekti.
TÜİK tarafından 15 Temmuz 2015 tarihinde yayınlanan ve Nisan 2015 verilerini içeren istatistiklere göre, kadınların iş gücüne katılım oranının yüzde 31,4 olarak gerçekleştiğine işaret eden Akın, şunları kaydetti:
?Bu oranın gelişmiş ülkelerde çok daha yüksek olduğu bilinmektedir. OECD ortalaması bile yüzde 60´ların üzerindedir. Ülkemizde kadınların istihdam oranı ise TÜİK´in aynı araştırmasında yüzde 27,8´dir. İşsizlik oranı yüzde 11.5, kayıt dışı istihdam oranı da yüzde 46,6´dır. Çalışma yaşamında gerektiği gibi yer alamayan kadının evde ya da toplumda güçlü konumda olması da mümkün olmamaktadır.?
Akın: ?Düzenleme yetersiz?
Akın, ayrıca toplumsal cinsiyet algısının kadını, evin tüm yükümlülükleri ile birlikte çocuk bakımının yanı sıra yaşlı bakımından da sorumlu tuttuğuna dikkati çekti.
Akın, önergesinde ?Anayasasında sosyal devlet ilkesini benimsemiş olan ülkemizde yaşlı bakımının da bir kamu hizmeti olarak devlet tarafından üstlenilmesi gerekmektedir? ifadesini kullandı.
Belediye Kanunu´nun, büyükşehir belediyeleri ile nüfusu yüz binin üzerindeki belediyelerde kadın ve çocuk konuk evlerinin açılmasını zorunlu kıldığını, diğer belediyeler için de esneklik getirdiğini anımsatan Akın, ?Düzenleme bu haliyle yetersizdir? dedi.
Akın, kanun teklifi ile kadınların işgücüne katılım haklarının sağlanabilmesinin önündeki en önemli engellerden biri olan çocuk bakım hizmetlerinin kamusal hizmet olarak belediyelerce açılacak kreş ve gündüz bakım evlerinde verilmesinin sağlanmasının, bu yolla kadınların iş gücüne katılımlarının kolaylaş tırılması ile belediyelerinin yine bir kamusal hizmet olarak yaşlı bakım evleri açmalarının sağlanma sının amaçlandığını açıkladı.
Haber Merkezi



  • Cuma 20.9 ° / 10.4 ° Güneşli
  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli
  • Pazar 15.6 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı