Bugün, 20 Nisan 2024 Cumartesi

CHPden meslek okulu öğrencilerine sigorta teklifi

CHPden meslek okulu öğrencilerine sigorta teklifi

CHP Bursa Milletvekili Sena Kaleli, mesleki ve teknik eğitim veren ortaöğretim kurumlarındaki öğrencilerin sigortalı kapsamına alınması için kanun teklifi verdi.

CHP Bursa Milletvekili Sena Kaleli, mesleki ve teknik eğitim veren ortaöğretim kurumlarındaki öğrencilerin sigortalı kapsamına alınması için kanun teklifi verdi.
Kaleli, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu`nda değişiklik yapan kanun teklifini, TBMM Başkanlığı`na sundu.
Teklife göre, mesleki ve teknik eğitim veren ortaöğretim kurumlarında eğitim gören öğrenciler, sigortalı kapsamına alınacak.
Sigortalı kapsamına alınan öğrencilerin prime esas tutarlarının kapsamı asgari ücret olarak belirlenecek.
Devlet okullarında, prime esas aylık sigortalılık bedelinin tamamı Hazine tarafından, özel okullarda ise yarısı özel okullardan, diğer yarısı Hazine tarafından ödenecek.
Teklifin gerekçesinde, kalifiye insan kaynağına daha fazla ihtiyaç duyulduğu, uluslararası ticarette rekabet üstünlüğünün sağlanması amacıyla mesleki eğitimin önem kazandığı belirtildi.
Mevcut yapıda ortaöğrenim düzeyindeki gençlerin, üniversite eğitimini iyi bir gelecek için tek koşul olarak benimsediği, tercihlerinde genel eğitime yönlendirildiği ifade edilen gerekçede, şunlar kaydedildi:
"Ancak üniversitelerin kapasitelerinin sınırlı olması, verilen eğitimin kalitesinin her geçen yıl daha da düşmesi, bilimsel araştırma ve çalışmaların yetersizliği gibi nedenlerden dolayı gençlerin büyük bir bölümü hiçbir meslek sahibi olmadan iş hayatına atılmakta ve çoğu hizmet sektöründe okullarıyla ilgisi olmayan alanlarda çalışarak yaşamını sürdürmek zorunda kalmaktadırlar. Demografik olarak genç bir yapıya sahip ülkemizde mesleki eğitimin yaygınlaştırılması ve öğrencilerin mesleki ve teknik eğitime özendirilmeleri gerekmektedir. Meslek lisesinde okurken mesleki beceri eğitimi çerçevesinde işletmelerde staj yapan öğrenci, bir iş kazası sonucu kısa vadeli sigorta kollarında prim ödendiğinden dolayı sakat kalması ya da ölümü halinde 5510 sayılı SS ve GSSK hükümlerinden yararlanmaktadır. Meslek ve teknik liselerde eğitim gören öğrencilerin de prim ödeme koşulu aranmaksızın aynı haklara sahip olması, eşitlik, sosyal adalet ve bu tür liselere özendirme açısından bir ihtiyaç haline gelmiştir."


Anahtar Kelimeler: 0
  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 21.3 ° / 6.1 ° Güneşli
  • Pazartesi 22.5 ° / 9.7 ° false