Bugün, 20 Nisan 2024 Cumartesi

CHP´den Edremit Kitap Fuarı´na tam destek

CHP´den Edremit Kitap Fuarı´na tam destek

CHP Genel Başkan Yardımcısı Yıldırım Kaya, Edremit Belediyesi tarafından düzenlene 3. Kitap Fuarı´nın açılışında konuştu.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Yıldırım Kaya, Edremit Belediyesi tarafından düzenlene 3. Kitap Fuarı´nın açılışında konuştu.
Kitap Fuarı´nın açılışında konuşan CHP Genel Başkan Yardımcısı Kaya, fuarın açılışının 17 Ağustos 1999 Marmara depreminin 20. yıldönümüne denk geldiğini katılımcılarla paylaştı.
Depremin üzerinden 20 yıl geçmesine rağmen yüreklerinin halen yangın yeri olduğunu söyleyen Kaya, depremde kaybettiğimiz tüm vatandaşları saygıyla andı.
Kitap okumanın çok düşük olduğu bir ülkede, belediyelerin kitap fuarları düzenlemesinin çok büyük bir hizmet olarak değerlendirilmesi gerektiğine dikkat çeken ifade Kaya, Dünyayı anlamanın, algılamanın birinci koşulunu okumak ve yazmak olarak açıkladı.
Okumayı ve yazmayı en iyi bilen ve uygulayan kişiyi 9 kitap yazan, 4 bin kitap okuyan, Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk olduğunu hatırlatan Kaya, Atatürk´ün başta NUTUK olmak üzere yazdıklarıyla ve konuştuklarıyla geleceğimize ışık tutmaya devam edeceğini belirtti.
İktidar partilerinin sorumsuz eğitim politikalarının yanı sıra darbecilerin ihanetinin, okuma ve yazma konusunda ülkemizi dünyanın en gerisindeki ülkelerin yanına savurduğunu işaret eden Kaya, ?Türkiye´de hem darbe dönemlerinde, hem de sivil iktidarların uygulamalarıyla kitaplar yasaklandı. Yazarlar, çizerler, şairler cezaevlerine atıldı. Darbe dönemlerinde kitaplar toplatılarak yakıldı. Kitapları silahtan daha tehlikeli gören 12 Eylül zihniyeti 39 ton gazete, dergi, kitap yaktı. İnsanlar kitaplarını sobalarda yaktı, arazilere gömdü. Bu acıları yaşatanları şimdi lanetle anıyoruz.? dedi.
Bugünün de, o günkü koşullardan farklı olmadığının altını çizen Kaya, AKP iktidarını ?basılmamış? kitabın yazarını cezaevine atarak, dünya tarihine geçen bir iktidar olarak tanımladı.
Ülkelerin kalkınmışlık seviyesiyle kitap okuma arasındaki ilişkiyi görmemiz açısından, Japonya ile Türkiye´yi kıyaslayan Kaya, ?Japonya´da kişi başına düşen kitap sayısı yılda 25, Türkiye´de ise yılda 12 bin kişiye 1 kitap düşüyor. Japonya´da bir kişi yılda ortalama 25 kitap okuyor, Türkiye´de 6 kişi yılda 1 kitap okuyor.? Diyerek sözlerine ekledi.
Haber Merkezi



Anahtar Kelimeler: Edremit Kitap Fuarı destek
  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 21.3 ° / 6.1 ° Güneşli
  • Pazartesi 22.5 ° / 9.7 ° false