Bugün, 19 Nisan 2024 Cuma

CHP Zeytin Çalıştayı İzmirde

CHP Zeytin Çalıştayı İzmirde

CHP, TBMM Zeytin Çalışma Grubu zeytin ve zeytinyağı sektörünün sorunlarının araştırılması ve sektörün kalkındırılması için gerekli tedbirlerin belirlenmesi amacıyla ikinci toplantıyı 1 Haziran 2012 Cuma günü İzmirde düzenledi.

CHP, TBMM Zeytin Çalışma Grubu zeytin ve zeytinyağı sektörünün sorunlarının araştırılması ve sektörün kalkındırılması için gerekli tedbirlerin belirlenmesi amacıyla ikinci toplantıyı 1 Haziran 2012 Cuma günü İzmir`de düzenledi.
TBMM CHP Zeytin Çalışma Grubu Osman Aydın (Aydın Milletvekili), Ayşe Nedret Akova (Balıkesir Milletvekili), Ramazan Kerim Özkan (Burdur Milletvekili), İlhan Demiröz (Bursa Milletvekili), Hasan Akgöl (Hatay Milletvekili), Mehmet Ali Susam (İzmir Milletvekili), Hasan Ören (Manisa Milletvekili), Ömer Süha Aldan (Muğla Milletvekili)`nden oluşan Çalıştay gurubu İzmir`de sektör temsilcileri ile buluştu.
Zeytin ve zeytinyağı sektörünün üreticileri, sanayicileri, ihracatçıları ve yan kuruluş çalışanları ve temsilcilerinin yanı sıra İzmir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Bornova Belediye Başkanı Kamil Okyay Sındır, Burhaniye Belediye Başkanı Fikret Akova, TARİŞ Zeytin ve Zeytinyağı Birliği Başkanı Cahit Çeten, Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ali Nedim Güreli, Balıkesir Ziraat Odası Başkanı Sami Sözat ve önemli sivil toplum kuruluşları ve siyasi parti temsilcilerinin katıldığı iki günlük Zeytin Çalıştayının raporu TBMM CHP Zeytin Çalışma Grubu tarafından ayrıntılı olarak hazırlandı.
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu`na sunulacağı açıklanan Zeytin Çalıştayı sonucu elde edilen tespitler:
* Girdi fiyatlarının sürekli artmasına rağmen zeytin ve zeytinyağının fiyatının üreticiden çıkış fiyatının değişmemesi, sektörün çok zor şartlar altında çalışmasına sebep olmaktadır.
* Üretici-tüccar zincirinde, üretici aleyhine işleyen pazarlama sürecinin iyileşmesi için devletin kooperatifleşmede üreticiye destek olması gereklidir.
* Zeytin yetiştiriciliğinin en maliyetli kısmı olan hasat süresince, sırıkla hasat gelecek yılın verimini düşürmektedir.
* Zeytinin taşınma ve saklama şartları kaliteyi ve verimliliği azaltmaktadır. Zeytinin bez torbalar ile değil, selelerle taşınması ve zeytinyağının çelik tanklarda saklanması gerekmektedir.
* İç pazarda tüketimin artması hem vatandaşın sağlığı hem üreticinin hak ettiğini alması açsından çok önemlidir.
* Özellikle zeytinyağının iç pazarda tüketimi için ülke çapında tanıtım faaliyetleri gereklidir.
* Yurt dışına dökme zeytinyağı ihracatının ülkemiz açısından katma değeri yoktur. Marka ürünlerin ihracatının desteklenmesi gereklidir.
* Dünyadaki tüm sanayicilerin sorunu olan karasu problemi için devlet desteğinde çözüm yolları aranmalıdır. Sıkım evlerinin sorunlarına devlet ceza ile değil, bilimsel destek ile yaklaşmalıdır.
* Zeytin ve zeytinyağı sektörü için lisanslı depoculuk sistemi ve ürün ihtisas borsalarının kurulup geliştirilmesi gereklidir.
* Zeytin gen kaynakları ve ıslah çalışmalarına gereken önem verilmelidir.
* Zeytin fidanı üretiminde çeşit ve anaç sorununun çözümü için devlet bilimsel destek vermelidir.

Anahtar Kelimeler: 0
  • Cuma 23 ° / 11.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 21.3 ° / 6.1 ° Güneşli