Bugün, 4 Mayıs 2024 Cumartesi

CHP Milletvekilinden tartışılacak soru önergesi

CHP Milletvekilinden tartışılacak soru önergesi

CHP Balıkesir Milletvekili A. Nedret Akova, bütçe açığını kapatmak için hükümetin yabancılara toprak sattığını öne sürdü.

CHP Balıkesir Milletvekili Akova, "Tapu Kanunu ve Kadastro Kanunda yapılan değişiklik ile mütekabiliyet şartı kaldırılıp, yabancı uyruklu gerçek kişiler ile yabancı ülkelerde kendi ülkelerinin kanunlarına göre kurulan tüzel kişiliğe sahip ticaret şirketlerinin taşınmaz ve sınırlı ayni hak edinimlerini; ülke, kişi, coğrafi bölge, süre, sayı, oran, tür, nitelik, yüzölçüm ve miktar olarak belirleme yetkisi Bakanlar Kuruluna verilmiştir." Dedi.
Üstelik ülke genelinde bir yabancı gerçek kişinin edinebileceği toplam taşınmaz yüzölçümü 2,5 hektardan 30 hektara çıkarılmış ve Bakanlar Kuruluna bu miktarı iki katına çıkarma yetkisi verilmiştir şeklinde konuşan Akova, bütçe açığını veya cari işlemler açığını finanse etmek vb. ekonomik sebeplerle, Türkiye`nin kendi toprakları üzerindeki egemenlik hakkının yabancılara toprak satışıyla tehdit altına alınması kabul edilemez olduğunu kaydedip, Başbakan Erdoğan`ın cevaplaması istemiyle verdiği soru önergesini şu şekilde açıkladı:
1. Cumhuriyetin kurulduğu 1923 yılından 2002 yılına kadar yabancı gerçek ve tüzel kişilere toplam ne kadar taşınmaz satılmıştır?
2. 2002 yılından bu güne kadar yabancı gerçek ve tüzel kişilere toplam ne kadar taşınmaz satılmıştır?
3. Balıkesir ilinde, Cumhuriyetin kurulduğu 1923 yılından 2002 yılına kadar yabancı gerçek ve tüzel kişilere toplam ne kadar taşınmaz satılmıştır?
4. Balıkesir ilinde, 2002 yılından bu güne kadar yabancı gerçek ve tüzel kişilere toplam ne kadar taşınmaz satılmıştır?
5. Yabancı gerçek ve tüzel kişilerin edindiği taşınmazların oranı yasal sınırın üzerine geçen ilçelerimiz veya illerimiz mevcut mudur ve isimleri nedir?
6. Yabancı gerçek ve tüzel kişilerin en çok taşınmaz elde ettiği ilk on ilimiz hangileridir ve bu illerimizde yabancı gerçek ve tüzel kişilere satılan taşınmazların il yüzölçümüne oranı nedir?
7. Ülkemizden en çok taşınmaz satın alan ilk on ülke hangileridir?
8. Ülkemizde yabancı gerçek ve tüzel kişiler üzerine kayıtlı toprağın alanı ne kadardır? Bunların illere ve ülkelere göre dağılımı nasıldır?


Anahtar Kelimeler: 0
  • Cumartesi 11.2 ° / 9.5 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 17.1 ° / 8 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 19.5 ° / 5.3 ° Güneşli