Bugün, 5 Mayıs 2024 Pazar

CHP Milletvekili Sarımsaklı Plajını meclise taşıdı

CHP Milletvekili Sarımsaklı Plajını meclise taşıdı

CHP Balıkesir Milletvekili H. Ahmet Gümüş, yaklaşık 1.600 dönümlük bir alanı kapsayan MİT, Polis, Vilayetler, Maliye ve Vakıflar kamplarının bulunduğu Sarımsaklıya...

CHP Balıkesir Milletvekili H. Ahmet Gümüş, yaklaşık 1.600 dönümlük bir alanı kapsayan MİT, Polis, Vilayetler, Maliye ve Vakıflar kamplarının bulunduğu Sarımsaklı`ya iki yeni devlet kampı daha eklenmek istendiğini ifade edip, "Plajlar halka açık olmalıdır" dedi.
Gümüş, Küçükköy Beldesi Sarımsaklı Plajlarında kamu kamplarının yöre turizmine verdiği zarara dikkat çekip, konu ile ilgili Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay`a yazılı olarak yanıtlanması isteğiyle soru önergesi verdi.
Sarımsaklı kumunu dünya tescil etti
Gümüş, "Ayvalık İlçesi`nin Küçükköy Beldesi Sarımsaklı Plajı, Ege Bölgesi sahillerimizin nadide ve özelliği bulunan plajlarından biridir. Toplam uzunluğu 7 kilometreyi bulan bu plajın kumunda insan sağlığına çok uygun radyasyon etkileşimleri vardır. Deniz suyunun arılığı ile sadece Türkiye`nin değil dünyanın en mükemmel kumu özelliklerini taşıdığı Dünya Sağlık Örgütü tarafından da belgelenmiştir. Kuşkusuz bu özelliklerinin yanında sayıları yüzleri bulan restoranlar ve konaklama tesisleri ile bölge ciddi bir turizm potansiyeline sahiptir. Ne yazık ki bu bölgede hâlihazırda ciddi miktarda çevresi tel örgü ile çevrilmiş, sahil şeridini de kapatan çok sayıda kamp alanları mevcuttur" dedi.
Gümüş, kamu kampları hakkında ise şu bilgileri verdi:
"MİT Kampı 345 dönüm, Maliye Kampı 101 dönüm, Vilayetler Hizmet Birliği (İdareciler Kampı) 84 dönüm, Polis Moral Eğitim Merkezi 100 dönüm, Vakıflar Kampı da 15 dönümdür. Bölgede Türk Hava Kurumu tarafından 920 dönümlük, Milli Savunma Bakanlığı`nın da 12 dönümlük kamp yapma girişimi vardır. Bu kampların Sarımsaklı Plajını tam ortasından bölebilecek sahil şeritleri mevcuttur. Bu durumun bölge turizmine ciddi zarar vereceği açıktır"
Balıkesir Milletvekili Gümüş, Kültür Turizm Bakanı Ertuğrul Günay`a su soruları yöneltti:
"Genel olarak bu tür özellikli turizm bölgeleri için ne gibi koruma önlemleri vardır? Kültür ve Turizm Bakanlığı`nın bölgesel turizm potansiyelini değerlendirmek ve plajların halka açık tutulması noktasında bir çalışması var mıdır? Somut olarak Sarımsaklı Plajı`nın turistik potansiyelinin zarar görmemesi için önlemleriniz var mıdır? Varsa bu önlemleriniz nelerdir?"
Plajlar halka açık olmalıdır
Plajların halka açık olması ve bölünmemesi gerektiğini savunan CHP Balıkesir Milletvekili Haluk Ahmet Gümüş, konuyu Çevre ve Şehircilik Bakanlığı`nın bütçe görüşmesinde de gündeme getirdiğini hatırlattı.
Gümüş, komisyondaki konuşmasında "Sarımsaklı plajı gibi özel bir alan dikkatle korunmalı, bölgenin kuzey egedeki müstesna turizm potansiyeli ve fonksiyonuna uygun olarak ele alınmalıdır. Kamu kamplarının yoğunlaşması bölge turizmine zarar vermektedir" açıklamasında bulunmuş, bunun üzerine Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar`da, konuyla bizzat ilgileneceğini, sahillerde kurulacak kamu kamplarına prensipte kendisinin de karşı olduğunu dile getirmişti.


Anahtar Kelimeler: 0
  • Pazar 17.1 ° / 8 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 19.5 ° / 5.3 ° Güneşli
  • Salı 24.2 ° / 6.1 ° Güneşli