Bugün, 19 Nisan 2024 Cuma

CHP Milletvekili Namık Havutçadan Erdek körfezi gidiyor feryadı

CHP Milletvekili Namık Havutçadan Erdek körfezi gidiyor feryadı

CHP Balıkesir Milletvekili Namık Havutça, yaptığı açıklamada Bandırma Körfezinin yok edildiğini söyleyip, şimdi sıradaki körfezin Erdek Körfezinin olacağını açıkladı.

CHP Balıkesir Milletvekili Namık Havutça, yaptığı açıklamada Bandırma Körfezinin yok edildiğini söyleyip, şimdi sıradaki körfezin Erdek Körfezinin olacağını açıkladı.
CHP Balıkesir Milletvekili Namık Havutça, içinde insan olan, insan sağlığını gözeten ve çevreyi tahrip etmeyen yatırımlara karşı olmadıklarını belirterek, Bandırma Körfezi`nin yanlış enerji politikaları ve yatırımlarla kirletilip yok edildiğini Erdek Körfezi`nin de benzer şekilde yok edilme tehdidi altında olduğunu söyledi. 
Doğalgazın çıkmadığı bölgemize çevrim santralı yapıldı
Havutça, "Bizde doğal gaz çıkmıyor ama Bandırma Körfezi`ne durmadan doğal gaz çevrim santralleri yapılıyor. Bandırma Körfezi`ni zaten bir değişik, yanlış enerji politikalarıyla, yatırımlarla yok edildi, kirletildi. Şimdi, Erdek Körfezi`ne de benzer şekilde sanki doğal gaz o topraklarda çıkıyor gibi durmadan çevrim santrali yapılıyor" dedi.
Elektrik Piyasası Kanunu Tasarısı`nın görüşmeleri dün sabaha karşı tamamlanarak TBMM`de kabul edildi. 
CHP Balıkesir Milletvekili Namık Havutça, TBMM Genel Kurulu`nda görüşülen tasarının 25`inci maddesi üzerine CHP Grubu adına verilen değişiklik önergesi üzerinde yaptığı konuşmada, Türkiye`nin enerji politikalarının AKP iktidarı döneminde dışa bağımlı hale getirildiğini söyledi. Konuşmasında dışa bağımlılık ile ilgili rakamlar veren Havutça, "Türkiye`de enerji talebinin yerli üretimle karşılanma oranı Türkiye`de giderek azalıyor. 1990 yılında % 48,1, 2009 yılında % 29,5`a düşüyor, 2010 yılında bu % 28,5`e düşüyor ve 2011 yılında % 27,6`ya düşüyor. Yani, AKP iktidarı döneminde Türkiye, yerli enerji kaynaklarında giderek ciddi bir düşüşle dışa bağımlı hâle geliyor. Türkiye`de elektrik üretiminin % 43,5`i doğal gazdan, % 12,2`si ithal kömürden gerçekleşiyor. Fuel oil gibi diğer ithal kaynakları da sayarsak tüm elektrik üretimimizin yaklaşık % 60`ı ithal girdilerle gerçekleşiyor. Bu kaynakların ülkeye maliyeti 36 milyar doları buluyor" diye konuştu.
AKP`nin enerji politikalarının halkın çıkarlarına uygun politikalar olmadığını anlatan Havutça, rüzgar enerjisi potansiyeli çok fazla olan Balıkesir`den örnek verdi.  
Havutça, "Bakıyoruz, bizde olmayan ve Türkiye`nin ana kaynaklarının birçoğunu dışa bağımlı hâle getiren bir siyasi çizgi izleniyor. Bizde doğal gaz çıkmıyor ama Bandırma Körfezi`ne durmadan doğal gaz çevrim santralleri yapılıyor. Bandırma Körfezi`ni zaten bir değişik, yanlış enerji politikalarıyla, yatırımlarla yok edildi, kirletildi. Şimdi, Erdek Körfezi`ne de benzer şekilde sanki doğal gaz o topraklarda çıkıyor gibi durmadan çevrim santrali yapılıyor. Tabii, `Bunlar yapılmasın.` demiyoruz ama Türkiye`nin enerji politikasının kendi kaynaklarının, yenilenebilir enerji üzerine kurgulanması gerekiyor" dedi.


Anahtar Kelimeler: 0
  • Cuma 23 ° / 11.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 21.3 ° / 6.1 ° Güneşli