Bugün, 17 Mayıs 2024 Cuma

CHP Milletvekili kurulacak fabrikadan endişeli

CHP Milletvekili kurulacak fabrikadan endişeli

CHP Balıkesir Milletvekili H. Ahmet Gümüş, Bandırmada kurulacak yeni gübre fabrikasını meclise getirdi.

CHP Balıkesir Milletvekili H. Ahmet Gümüş, Bandırma`da kurulacak yeni gübre fabrikasını meclise getirdi.
CHP Milletvekili Gümüş, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar`a ile Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu`na iletilmek üzere kaleme aldığı soru önergeleriyle Bandırma İlçesinde kurulacak ikinci gübre fabrikasını gündeme getirdi.
İGM`den AKP`lilerin oylarıyla geçti
Kurulması gündemde olan fabrikanın yerleşim merkezinin içinde olduğunu anlatan Gümüş, ciddi kimyasal atıkları olacak fabrikanın yerleşim yerlerine bu kadar yakın kurulmaması için İl Genel Meclisi`nde CHP`li üyelerin karşı oy kullanmalarına rağmen AKP`li İl Genel Meclisi Üyeleri`nin tamamının "Evet" demesiyle onayın çıktığını açıkladı.
Bandırma`lıların sağlığı ile oynuyorlar
Var olan fabrikanın atıkları nedeniyle halkın sağlığının ne kadar bozulduğunun tüm Bandırma`lılarca bilindiğini dile getiren Gümüş, Bandırma İlçesi`nde özellikle solunum yolları hastalıkları ve kanser vakalarının bölge ilçelerine göre kat kat fazla olduğunu belirterek, kurulacak yeni gübre fabrikasının şehrin içinde yapılması halinde halkın sağlığının daha da bozulacağının aşikâr olduğunu vurguladı.
Gümüş, konuyla ilgili Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar`a yönelik hazırladığı soru önergesinde şu soruları sordu: "Gübre fabrikasının kurulması durumunda günlük baca gazı, sıvı ve katı olarak ne kadar atık çıkacağı incelenmiş midir? Bu atıkların ne şekilde atılacağı, atıkların içereceği etken maddeler ve bu maddelerin oranları incelenmiş midir? Eğer incelendiyse sonuçlar nelerdir? Atıkların yer altı ve yüzey sularına karışması durumunda çevreye vereceği zararlar ve yaratacağı riskler nelerdir? Bu atıkların insan sağlığına kısa ve uzun erimli zararları nelerdir? Atıkların denizlere ve deniz yaşamına direkt ya da dolaylı zararları nelerdir? Tüm bu zararlar gözetildiğinde, Bandırma`da kurulması gündemde olan gübre fabrikasının ilçe merkezine bu kadar yakın yerde seçilmesi doğru mudur?"
Gümüş, Sağlık Bakanı`na da şu soruları yöneltti: "Bakanlığınızın gübre fabrikaları atıkları ve bu atıkların etken maddelerinin halk sağlığına zararları konusunda bir çalışması var mıdır? Bu tür atıkların insan sağlığına kısa ve uzun vadeli etkileri nelerdir? Bandırma İlçemizde görülen solunum yolları hastalıklarının oranı çevre ilçeler ve Türkiye ortalaması ile kıyaslandığında ne durumdadır? Bandırma İlçemizde görülen kanser vakalarının oranı çevre ilçeler ve Türkiye ortalaması ile kıyaslandığında ne durumdadır?"


Anahtar Kelimeler: 0
  • Cuma 30.3 ° / 11.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 28.4 ° / 12 ° Güneşli
  • Pazar 23.2 ° / 11 ° false