Bugün, 24 Nisan 2024 Çarşamba

CHP Milletvekili Kocaavşarda kaybolan değerleri hatırlattı

CHP Milletvekili Kocaavşarda kaybolan değerleri hatırlattı

CHP Milletvekili Gümüş, bir zamanlar hayvancılık işi ile uğraşan sektörün temsilcilerine mandıralarınız ne oldu? sorusunu yöneltti.

CHP Milletvekili H. Ahmet Gümüş, Balıkesir`de yaptığı gezilerde Kocaavşar ve Kalaycılar`ın yanı sıra toplam 9 ayrı yerde halka seslendi.
Kocaavşar`ın mandıralarına ne oldu?
CHP Balıkesir Milletvekili Haluk Ahmet Gümüş`ün, Kocaavşar`da halka yaptığı konuşmasından önemli notlar:
"Değerli Kocaavşarlılar, beldeniz geçmişte mandıralarıyla ünlüydü. Otlaklarınızda on binlerce koyun otlardı. Düğünlerinizde milli geleneklerimiz yaşatılır, birçok köy güreşlerinde olduğu gibi belde güreşleri düzenlenirdi. Ülkenin dört bir yanından gelen güreşçilerimiz, birçok Balıkesir Köyü`nde olduğu gibi Kocaavşar düğünlerinde de güreşirlerdi. Er meydanları kurulurdu. Kocaavşar mandıraları Balıkesir`i besler köyün zenginliğini arttırırlardı."
Kocaavşar`ın çorap atölyelerine ne oldu?
"Kocaavşar`da mandıralar yok oldu, köy güreşleri yok oldu. Peki Kocaavşar`ın çorap atölyelerine ne oldu? Kocaavşar`ın mandıracılığının gelişmesinin için AKP iktidarında hiç bir proje yapılmadı. Kocaavşar mandıralarının karı giderlerini karşılayamaz hale gelince Kocaavşarlılar mandıracılık yapamaz hale geldiler. Bu arada tüm Balıkesir`de olduğu gibi AKP hükümetinin çiftçi aleyhine ithalat politikası nedeniyle Kocaavşar`da da tarım bir seçenek olamadı. Peki Kocaavşar`ın çorap atölyelerine ne oldu? Hükümet, bu beldede filiz vermeye başlamış ve köyün önemli gelir kaynakları arasına girmiş çorap atölyelerini niçin görmek istemedi? AKP, bu beldede filiz vermiş çorap atölyelerini görüp destekleseydi bu bölgede şimdiki önemli bir tekstil sanayi gelişmiş olurdu. Geçmişte Denizli`de bunlar olmamış mıydı? Denizli dokumaları böyle pazara girmemiş miydi? Hükümet Kocaavşar`da mandıraları yok edecek politikalarını sürdürdü. Çorap atölyelerini ise hiç görmek istemedi."
Kocaavşarlılar artık ne yapıyor?
"Artık Kocaavşar`ın mandıraları yok, sadece iki çorap atölyesi kalmış. Düğünlerde güreş mi? Köylünün güreşlere, anlı şanlı köy düğünlerine verecek parası yok. Bunlar geride kaldı. Vatandaş 20 sene 30 sene öncesini özlüyor. Kocaavşarlılar, artık peynir ve tekstil üretimi yerine turşu ve salatalar için biber ekiyorlar. Bir yıl zar zor kazanıp diğer yıla şüpheyle bakıyorlar. Diğer Kocaavşarlılar ne yapıyor. Kahveden eve, evden kahveye gidiyorlar. Hükümetin yapacağı yardımlara bakıyorlar. Biber işi ise, AKP`li yöneticilerin elinde istersen iyi geçinme! Malın elinde kalabilir! Kocaavşarlıların eskisi kadar kendine güvenmeleri için yeterli nedenleri yok. Ancak sabırla bakıyorlar olanlara. Sorularımıza asla hayır böyle olmadı demiyorlar. İçten içe olanları değerlendiriyorlar. Kocaavşarlılar şimdiden kendilerini alıştırsınlar. Beldenin sahip olduğu meralar artık onların değil."
Kalaycılar`da milliyetçiliği anlattı
"Başbakan, "her türlü milliyetçiliği ayaklar altına alıyoruz" demiştir. Biz buradan uyarıyoruz. Milli duygular Başbakanın ayağından çok daha büyüktür. Gün gelir ayağına almak istediklerinin altında kalır. O zamanlar giderek yaklaşmaktadır."


Anahtar Kelimeler: 0
  • Çarşamba 26.4 ° / 14.4 ° Güneşli
  • Perşembe 21.3 ° / 10.9 ° Güneşli
  • Cuma 20.9 ° / 10.4 ° Güneşli