Bugün, 20 Nisan 2024 Cumartesi

CHP Milletvekili kıdem tazminatı düzenlemesine dikkat çekti

CHP Milletvekili kıdem tazminatı düzenlemesine dikkat çekti

CHP Balıkesir Milletvekili H. Ahmet Gümüş, kıdem tazminatı düzenlemesinde bir çok konunun muğlak olduğunu öne sürüp, çalışan kesimlerin çok dikkatli olması gerektiğine vurgu yaptı.

CHP Balıkesir Milletvekili H. Ahmet Gümüş, kıdem tazminatı düzenlemesinde bir çok konunun muğlak olduğunu öne sürüp, çalışan kesimlerin çok dikkatli olması gerektiğine vurgu yaptı.
Gümüş basına yaptığı açıklamada, hükümetin kıdem tazminatı düzenlemesi ile ilgili yaptığı açıklamalara ilişkin görüşlerini açıkladı.
Geçtiğimiz günlerde başta Başbakan Davutoğlu olmak üzere hükümet yetkilileri tarafından yeni bir kıdem tazminatı düzenlemesi üzerine çalışıldığının açıklandığını hatırlatan Gümüş, AKP Hükümetinin bugüne kadar çalışan kesimlerle ilgili pek çok düzenlemeye gittiğini ancak çalışanların bu düzenlemeler sonucunda mağdur olduğunu, bu nedenle bu yeni düzenleme konusunda kamuoyunu çok dikkatli olmaya çağırdı.
Çalışanların en doğal hakkı olan kıdem tazminatının hükümet tarafından çalışanın aleyhine bir şekilde değiştirilmesine göz yummayacaklarını işaret eden Gümüş, “Yeni düzenleme ile kıdem tazminatları aylık olarak işverenden kesilerek bir fonda toplanacak. Hükümet pek çok işçinin kıdem tazminatı alamadığı için yıllar süren mahkemelerle uğraşmak zorunda kaldığını bu nedenle bu yola başvurmayı düşündüklerini ifade ediyor.” dedi.
Gümüş, Başbakanın ve hükümetin kıdem tazminatlarının yeterince yaygın olmamasından yola çıkarak bir düzenlemeye gitmek istediğini ancak mevcut sistemde işverene karşı işçinin haklarını koruyan pek çok başlıkta sessiz kaldığını ve yeni düzenlemenin bu alanlarda muğlak bırakıldığını belirtti.
Örneğin, mevcut düzenlemede çalışan bir kişi her yıl bir aylık brüt maaşı kadar kıdem tazminatı hak ederken yeni düzenlemede aylık birikimin nasıl hesaplanacağının ifade edilmediğini dile getiren Gümüş, aylık olarak yatacak ödeneklerin çalışan kesimlerin mevcut hakkından geri olup olmayacağının muğlak olduğunu kaydetti.
Mevcut düzenlemede çalışanın haklı gerekçelerle işten çıkma durumunda tazminatını alma şansı varken yeni düşünülen düzenlemede bu haktan bahsedilmediğini ifade eden Gümüş, ayrıca kadın çalışanların evlenme durumunda ve erkek çalışanların askere gitme durumlarında mevcut düzenlemede kıdem tazminatı hakkı bulunurken yeni düzenlemede bu konulardan bahsedilmediğini yeni kıdem tazminatı düzenlemesinin çalışanın hakkını koruma amacından uzak olduğunu söyledi.
Ekonomik krize önlem olarak tasarrufları arttırma planları yapan hükümetin bu planları çalışanların haklarını gasp ederek yaptığını ileri süren Gümüş, Bakanlar Kurulu’nda üzerinde çalışılan yeni düzenleme ile çalışan kesimlerin haklarının gasp edilmesine müsaade etmeyeceklerini ifade etti.



  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 21.3 ° / 6.1 ° Güneşli
  • Pazartesi 22.5 ° / 9.7 ° false