Bugün, 19 Nisan 2024 Cuma

CHP Milletvekili kentsel dönüşümü meclise getirdi

CHP Milletvekili kentsel dönüşümü meclise getirdi

CHP Balıkesir Milletvekili H. Ahmet Gümüş, Balıkesirin deprem riskini ve kentsel dönüşüm çalışmalarını meclise taşıdı.

CHP Balıkesir Milletvekili H. Ahmet Gümüş, Balıkesir`in deprem riskini ve kentsel dönüşüm çalışmalarını meclise taşıdı.
CHP Milletvekili Gümüş, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar`a iletilmek üzere kaleme aldığı soru önergesinde Balıkesir`in deprem riskini ve kentsel dönüşümü gündeme getirdi.
Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar`a yönelik hazırladığı soru önergesiyle Balıkesir`in deprem riskini gündeme alan Milletvekili Gümüş, 6306 Sayılı Kanun`un uygulanmasında temel kaygının deprem riski olması gerektiği yönündeki görüşleri dile getirdi. Bunun için afet risk bölgelerinin tespit edilmesi gerektiğinin altını çizen Gümüş, bu çalışmaların uzman kadrolar ve kurumlarca denetlenmesi gerektiğini söyledi.
Gümüş`ün önergesi:
"Balıkesir İlimiz deprem riski çok fazla kabul edilen 1. derece deprem bölgesindedir. Depremde yapıların zarar görerek can ve mal kaybına neden olması riskini en aza indirmeyi hedef alan 6306 Sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkındaki Kanun`un uygulandığı süreç içerisinde yeteri kadar güvenilir konutlar oluşturulduğu konusunda kamuoyunda kuşkular vardır. Balıkesir`in deprem riskinin en aza indirilmesi için afet risk bölgelerinin tespit edilerek kentsel dönüşüm için bu bölgeler gözetilmelidir. Dönüştürülen alanların seçimlerinde deprem riski dışında faktörlerin de gözetildiği, hatta yer yer deprem riski faktörünün önüne geçen önceliklerle seçimler yapıldığı yönünde eleştiriler söz konusudur.
Bu bağlamda; Balıkesir İli`nde kentsel dönüşüm için seçilen yerlerin deprem risk değerlendirmesi hangi çalışmaya göre yapılmıştır? Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü tarafından ülke genelinde 5,5 büyüklüğü ve üzerinde deprem üretebilecek çok sayıda aktif fay bulunduğu ilan edilmiştir. Bu aktif fayların kaçı Balıkesir İl sınırları içerisindedir? Balıkesir İl sınırları içerisinde tespit edilen aktif fayların yerleri nerelerdir? Balıkesir İli`nde 6306 sayılı kanun kapsamında yapılan çalışmalar hangi aktif fayların bulunduğu yerlerde seçilmiştir? Balıkesir`de 6306 sayılı kanun kapsamında gerçekleştirilen kentsel dönüşüm çalışmalarında yer seçiminde deprem riski ve diğer afetler dışında bir öncelik gözetilmekte midir? Balıkesir İli`nin afet risk haritaları oluşturulmuş mudur? Şayet oluşturuldu ise hangi uzman kuruluşlar tarafından denetlenmektedir?"


Anahtar Kelimeler: 0
  • Cuma 23 ° / 11.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 21.3 ° / 6.1 ° Güneşli