Bugün, 25 Nisan 2024 Perşembe

CHP Milletvekili Havutça: Yanmayan kalitesiz kömürleri neden dağıtıyorsunuz?

CHP Milletvekili Havutça: Yanmayan kalitesiz kömürleri neden dağıtıyorsunuz?

CHP Balıkesir Milletvekili Namık Havutça Balıkesirde yoksul vatandaşlara dağıtılan bedelsiz kömürlerle ilgili iddiaları Meclis gündemine taşıdı.

CHP Balıkesir Milletvekili Namık Havutça Balıkesir`de yoksul vatandaşlara dağıtılan bedelsiz kömürlerle ilgili iddiaları Meclis gündemine taşıdı.
Havutça, kalitesiz kömür kullanımının son yıllarda artış gösterdiğini söyledi. Son bir ayda 20`ye yakın kişinin soba zehirlenmelerinden öldüğünü yaklaşık 100 kişinin de hastanede tedavi altına alındığını belirten Havutça, "Yaşadığımız çağda insanlarımızın bu tür bir olay nedeniyle ölmesinin giderek artması endişe verici. Ekonomik sıkıntı çeken yurttaşlarımız, kömürü ucuza almak için istemese de kalitesiz kömüre yöneliyor. Kalitesiz kömür de soba zehirlenmelerinin nedenlerinden biri. Diğer yandan kömür alamayıp devletten kömür bekleyen yoksul vatandaşlarımız var. Devlet olarak, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı olarak siz bu yoksul vatandaşlarımıza kalitesiz kömürü dağıtırsanız, bunun ne demek olduğunu bu kömürü dağıtan yetkililerin düşünmesi gerekir" dedi. 
Havutça, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin tarafından yanıtlanmasını istediği soru önergesinde, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı tarafından Balıkesir Ayvalık Merkez, Küçükköy ve Altınova beldeleriyle, ilçeye bağlı köylerde yoksul vatandaşlara bedelsiz olarak dağıtılan kömürlerin yanmadığı iddiaları ve vatandaşların bu durumdan şikayet geldiğini açıkladı.
Havutça, Bakan Şahin`in bu kömürleri neden dağıttıklarını yanıtlamasını istedi. "Balıkesir`de SYDV tarafından dağıtılan kömürler nereden, hangi koşullarda, kaç ton ve nasıl temin edilmiştir? Bu kömürlerin ne kadarı yoksul vatandaşa dağıtılmıştır?" diye soran Havutça, Balıkesir`de bedelsiz dağıtılan kömürlerin istatistik bilgilerini de istedi. 
Havutça`nın soru önergesi şöyle:
1. Balıkesir`de vatandaşlara yardım adı altında yanmayan ya da kalitesiz kömür neden dağıtılmıştır?
2. Balıkesir`de SYDV tarafından dağıtılan kömürler nereden, hangi koşullarda, kaç ton ve nasıl temin edilmiştir? Bu kömürlerin ne kadarı yoksul vatandaşa dağıtılmıştır?
3. 2003 yılından bu yana, yıllara göre, Balıkesir`de kaç ton bedelsiz kömür kaç yoksul aileye dağıtılmıştır?
4. 2003 yılından bu yana bedelsiz dağıtılan kömürler yıllara göre, nereden ve nasıl temin edilmiştir?
5. 2012 yılında yapılacak kömür yardımları ile yayımladığınız genelgeye göre, "Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca yayımlanan "Isınmadan Kaynaklanan Hava Kirliliğinin Kontrolü Yönetmeliği"ne uygun olmayan, tozlaşmış, yanmayan niteliksiz kömürlerin teslim alınmaması, teslim alınsa dahi nitelikleri bakımından gerekli kriterlere uymayan kömürlerin TKİ ile irtibata geçilerek değiştirilmesinin ve bu konuda Sosyal Yardımlar Genel Müdürlüğü`ne bilgi verilmesinin sağlanması" gerekmektedir. Bu genelgeye göre Balıkesir`de bedelsiz dağıtılan kömürlerin bu kriterlere uygun olup olmadığı nasıl denetlenmiştir? Denetimden geçmiş olsa da dağıtılan bu kömürler değiştirilmiş midir?


Anahtar Kelimeler: 0
  • Perşembe 21.3 ° / 10.9 ° Güneşli
  • Cuma 20.9 ° / 10.4 ° Güneşli
  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli