Bugün, 8 Mayıs 2024 Çarşamba

CHP Milletvekili GDOlu ürünlere dikkat çekti

CHP Milletvekili GDOlu ürünlere dikkat çekti

Plan ve Bütçe Komisyonu Üyesi CHP Balıkesir Milletvekili H. Ahmet Gümüş, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının bütçesi hakkında yaptığı konuşmasında, GDOlu ürünlere dikkat çekti.

Plan ve Bütçe Komisyonu Üyesi CHP Balıkesir Milletvekili H. Ahmet Gümüş, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı`nın bütçesi hakkında yaptığı konuşmasında, GDO`lu ürünlere dikkat çekti.
Plan ve Bütçe Komisyonunda görüşülen Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı`na ait bütçe hakkında görüşlerini dile getiren CHP Milletvekili Gümüş, Gıda sektörünün 21. yüzyılın en stratejik sektörlerinden biri, hatta belki de en stratejik olanı olacağını belirtti.
Bakanlığın politikalarının ülkemizin bu stratejik sektördeki varlığını belirleyecek ve ülkemizin geleceğine doğrudan etki edeceğini anlatan Gümüş, Tarım Bakanına hitaben, "katıldığınız bir televizyon programında mevzuatınızda GDO`lu ürünün yasak olduğunu, çok sıkı denetim olduğunu, piyasa denetimleri yapmak suretiyle bunları izlediğinizi ifade etmiştiniz. Ancak daha sonrasında görüyoruz ki, Türkiye`nin büyük gıda şirketleri GDO`lu ürün ithal etmek için izin istiyor ve bunlardan bazılarına ilk yeşil ışık yakılıyor" şeklinde konuştu.
Gümüş, GDO`lu soya ithal etmek hangi akla hizmettir? Gıda sektörü zaten çok karlı bir sektördür. Başvuruyu yapan firmalarsa bu sektörün en büyükleri konumundadır. Biogüvenlik kurumunuz bu konuda muhafazakâr olmalıdır. Yani bu ürünlerin "insan sağlığına zararının, kesin olarak ispatlanamaması" gibi kavramlar konuşuluyor. Böyle bir yaklaşım olmaz. Konu insan sağlığı olduğunda kesinlik isteriz. GDO`lu ürün GDO`ludur açıklamasında bulundu.
Yani bu GDO meselesinin kaynağı dünyada bellidir. ABD`de aşırı güçlenmiş ve ülkenin en güçlü lobisi haline gelmiş gıda tekelleri, dünyadaki GDO`lu gıda trafiğinin de öncüsüdür. Bu alana girmenin Türkiye açısından hiçbir anlamı yoktur diyerek konuşmasına devam eden Gümüş, "Ülkemiz insanıyla 4 ayaklı tavukları tanıştıran Bakan olarak anılmayın. Bu gıda tekellerinin dünyada yarattığı lobi çok güçlüdür, Sayın Bakan. İşi baştan sıkı tutmak önemlidir. Bugün 3 çeşit GDO`lu soyaya izin verirseniz yarın arkası gelir. Açlığa karşı GDO`lu ürünler öneriliyor. Ancak, ülkemizde GDO açlığın bizzat nedenidir" dedi.
Gümüş, zeytinyağına destek konusunda ise, yaptığı konuşmada, zeytinyağına desteğin rakiplerine göre çok az olduğuna değinip, zeytin ekimine destek olunmasına rağmen üreticisine desteğin yetersiz olduğunu kaydetti.


Anahtar Kelimeler: 0
  • Çarşamba 26.5 ° / 11.4 ° false
  • Perşembe 21.4 ° / 12.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 17.1 ° / 9.7 ° Orta kuvvetli yağmurlu