Bugün, 26 Nisan 2024 Cuma

CHP Milletvekili Akova, Yeniden yapılanma sistemini sordu

CHP Milletvekili Akova, Yeniden yapılanma sistemini sordu

CHP Balıkesir Milletvekili Nedret Akova, kamu malî yönetimi ve kontrol sisteminde yaşanan yeniden yapılanma sürecinde yaşanan sıkıntıları TBMM gündemine taşıdı.

CHP Balıkesir Milletvekili Nedret Akova, kamu malî yönetimi ve kontrol sisteminde yaşanan "yeniden yapılanma" sürecinde yaşanan sıkıntıları TBMM gündemine taşıdı.
Akova, önergesinde şu konuları dile getirdi: "Kamu malî yönetimi ve kontrol sisteminde yaşanan "yeniden yapılanma" sürecinde çıkarılan 646 Sayılı KHK ile yeni ihdas elden bazı kadrolar ile, Maliye Bakanlığının taşra teşkilatı idarecileri, temsilcileri ve personelinin özlük hakları arasında dengesizlik yaratılmıştır. Zor şartlarda çalışan bu kadrolar görev ve sorumluluklarına uygun özlük haklarında bir iyileşme beklerken tümüyle adaletsiz bir durum yaratılmıştır. 646 Sayılı KHK ile görev, pozisyon, çalışma esas ve usullerinde önemli bir değişiklik olmadan üstelik bir mali ve cezaî sorumluluklarla karşılaşmadan ve bunun yanı sıra herhangi bir zorunlu yer değiştirmeye de tabi tutulmadan görev yapacak olan, ama buna karşılık çok daha iyi özlük imkânlarına sahip bulunan kadro ve unvanlar ortaya çıkarılmıştır. Üstlerinden daha fazla özlük hakka sahip olan kadrolar yaratılmıştır. 659 ve 666 sayılı KHK`ler ile yapılan düzenlemeler sonucu da; yeni ihdas edilen ve kariyer meslek diye adlandırılan bazı kadrolarının yetkisi, sorumluluğu ve yetiştirilme süreçleri değişmeden sadece görev unvanının adı değiştirilerek ücret ve emekli aylıklarında emsallerine oranla % 80 gibi bir artış sağlanmıştır. Yapılan bu düzenlemelerle çalışanlar arasındaki ücret dengesi düzeltilmek yerine iyice bozulmuştur." Bu bağlamda Başbakan tarafından yazılı olarak cevaplandırılması için verilen önergede aşağıdaki sorulara yer verdi:
1. 646 Sayılı KHK ile yeni ihdas elden bazı kadrolar ile, Maliye Bakanlığının taşra teşkilatı idarecileri, temsilcileri ve personelinin özlük hakları arasında yaratılan dengesizliği gidermek için ne gibi çalışmalar yapılmaktadır ya da yapılması düşünülmektedir?
2. Kamu Malî Yönetimi ve Kontrol Sisteminde yaşanan "yeniden yapılanma" sürecinde meydana gelen ücret dengesizliğini gidermek için çalışma yapılması planlanmakta mıdır?
3. Kamuda çalışanların atama, yetiştirilme süreci, yaptığı işin önemi ve sorumluluklarına göre özlük haklarının eşit bir şekilde belirlenmesine neden dikkat edilmemiştir? Anayasa`nın eşitlik ilkesine de aykırı ve çalışma barışını bozacak şekilde çıkarılan KHK`ların yarattığı dengesizliği düzeltmek için neden bir çalışma yapılmamaktadır.


Anahtar Kelimeler: 0
  • Cuma 20.9 ° / 10.4 ° Güneşli
  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli
  • Pazar 15.6 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı