Bugün, 20 Nisan 2024 Cumartesi

CHP Balıkesir Milletvekili Namık Havutça Yaşa Takılanlar Çaresiz, AKP İse Sessiz

CHP Balıkesir Milletvekili Namık Havutça Yaşa Takılanlar Çaresiz, AKP İse Sessiz

CHP Balıkesir Milletvekili Namık Havutça, kamuoyunda emeklilikte yaşa takılanlar olarak adlandırılan mağdurların sesi olmaya devam ediyor.

CHP Balıkesir Milletvekili Namık Havutça, kamuoyunda emeklilikte yaşa takılanlar olarak adlandırılan mağdurların sesi olmaya devam ediyor. TBMM Genel Kurulu'nda sık sık AKP hükümeti kurmaylarından bu konudaki çalışmalar hakkında bilgi isteyen Havutça, mağduriyetin üçlü koalisyon hükümeti döneminde ortaya çıktığını söyleyen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'e İnsanların ıstırabına çare olmayı düşünüyor musunuz?” diye sordu.
 TBMM Genel Kurulu`nda Orta Asya ve Kafkaslar Bölgesel Balıkçılık ve Su Ürünleri Yetiştiriciliği Komisyonu Anlaşmasının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun tasarısı kabul edildi. AKP Hükümeti'ni temsilen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'in hazır bulunduğu Genel Kurul oturumunda CHP Balıkesir Milletvekili Namık Havutça, Bakana üç soru yöneltti. Kamuoyunda emeklilikte yaşa takılanlar olarak adlandırılanların mağduriyetlerini gidermek için kanun teklifi verdiğini anımsatan Havutça, Bu insanlar gerçekten de uluslararası hukuka, çalışma yaşamına çok aykırı bir şekilde, çok haksız bir şekilde âdeta cezalandırılıyor. Bakın, elli yaşında, işsiz kalmış, emeklilik yaşını doldurmuş ama yaşı elliyi geçtiği için iş bulamıyor, maalesef emekli maaşı da alamıyor. Bu insanları, siz Hükümet olarak, bir insan olarak ıstırabına çare olmayı düşünüyor musunuz? Burada bir haksızlık olduğunu görmüyor musunuz? Bunu defalarca, biz, burada gündeme getiriyoruz ve getirmeye de devam edeceğiz. Burada açık bir haksızlık var” diye konuştu.
 Havutça'nın sorusunu yanıtlayan Bakan Çelik, mağduriyeti yaratan düzenlemenin 1999 yılında yürürlüğe girdiğini belirterek, emeklilikte yaşa takılanların dönemin üçlü koalisyon hükümetinde yaratıldığı ifade etti. Anayasa Mahkemesi kararını anımsatan Bakan Çelik, hükümetin var olduğu söylenen çalışmaları hakkında ise bilgi vermedi.
Taşeron, Mevsimlik ve Geçici İşçiler Sömürüsü Devam Edecek mi?
CHP Balıkesir Milletvekili Havutça Büyükşehir Belediyesi Yasası il özel idaresine bağlı olarak çalışan geçici işçi ve  sözleşmeli işçi statüsünde çalışanların durumlarına dikkat çekti.   Hükümetiniz bunlarla ilgili herhangi bir çalışma yapmayı düşünüyor mu?” diye soran Havutça, Bu çalışanların Anayasa`dan kaynaklanan çalışma haklarını güvence altına alacak kamu çalışma haklarını verecek midir, yoksa klasik bir yöntemle, AKP bildiğimiz klasik bir şekilde emek sömürüsüne ve taşeronlaşmaya devam mı edecek?” dedi.
 Balıkesir Müjde Bekliyor!
Balıkesir'deki 108 mevsimlik işçi bulunduğunu mevsimlik çalışmaların dışında kalan sürelerde de hizmet alımı yöntemiyle çalıştırıldıklarını belirten Havutça, Bu işçi kardeşlerimiz muvazaalı bir şekilde çalıştırılıyor. Aslında bunlar sürekli çalışan işçiler ama yasayı dolanarak bu işçilerimiz sanki geçici işçiymiş gibi muamele görüyor. Şu anda da açmış oldukları bir dava var. İşçilerimizi bu şekilde hukuksal zeminlere, masraflara düşürmeden onların haklarını vermemiz Hükümet çalışmaları bakımından daha uygun değil mi? Balıkesir`deki işçi kardeşlerimiz sizden bir müjde bekliyor” diye konuştu.


Anahtar Kelimeler: 0
  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 21.3 ° / 6.1 ° Güneşli
  • Pazartesi 22.5 ° / 9.7 ° false