Bugün, 25 Nisan 2024 Perşembe

CHP Balıkesir Milletvekili Gümüş: Hükümet, tarım alanından elini tamamen çekti

CHP Balıkesir Milletvekili Gümüş: Hükümet, tarım alanından elini tamamen çekti

CHP Balıkesir Milletvekili Haluk Ahmet Gümüş, Bandırmada düzenlediği basın toplantısında AKP iktidarını eleştirdi.

CHP Balıkesir Milletvekili Haluk Ahmet Gümüş, Bandırma`da düzenlediği basın toplantısında AKP iktidarını eleştirdi.
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu`nda da görev yapan Gümüş, AKP Hükümeti`nin, 2012 yılı bütçesinde birçok rakamı tutturamadığını öne sürerken, şu değerlendirmede bulundu:
"Ekonomik tablolar, hiç de hükümetin gösterdiği gibi değil. Ekonomik rakamlar, üretimimizle bağdaşmıyor. Avrupa ülkelerindeki ihracat kârlılığı % 100 iken, bizde ise yalnızca % 10`dur. 10 yıllık AKP iktidarında, üretime dayalı bir ekonomi kurulamadı. Ülkemiz, gerçek üretime dayalı ihracatta başarılı bir ivme çizmiyor. Buna paralel şekilde Balıkesir ili, Bandırma ve yöresi de, tarımsal alanda zayıfladı. Köylü ve çiftçi, kan ağlıyor."
Türkiye`nin, bir zamanlar ihraç ettiği pamuğu bile bugün, Yunanistan`ın taşlı ve verimsiz tarlalarından ithal etmek zorunda kaldığını vurgulayan Gümüş, şunları söyledi:
"Çiftçimiz, artık topraklarını ekmeye korkuyor. Bu nedenle tarlalarımızın yüzde 30`u nadasta bulunuyor. Tarımda, ithalatçı bir ülke durumuna geldik. 10 yıllık AKP Hükümeti döneminde buğday ithalatına 6 milyar dolar, mısır ithalatına 1.7 milyar dolar, çeltik ithalatına ise 2.8 milyar dolar ödendi. Pamuk ithalatı için de yılda 1,5 milyar dolar harcanıyor. Kısacası, tarımsal alandan elini çeken hükümet, köylü ve çiftçiyi kaderiyle baş başa bıraktı."
Hükümetin, canlı hayvan, karkas ve kemikli et ithalatında gümrük duvarlarını sıfırlaması nedeniyle ülkemizdeki hayvancılık sektörünün de tükenme noktasına geldiğine dikkati çeken Milletvekili Gümüş, "Bu sert ithalat, orta ve küçük işletmecimizi büyük zararlara uğrattı. Bugün, `Sakla samanı, gelir zamanı` atasözüne uygun düşecek şekilde samanın balyası 18 liraya yükseldi. Saman, altınla yarışırken, ekinin kilosundan bile pahalı oldu. Bugün, hayvan yetiştiricileri, ineklerini 2-2,5 bin liraya bile satamıyorlar. Bu insanlar, ineklerini kestirmek için kesimhanelerden randevu alır duruma düştüler. Balıkesir`in köylerinde icra memurları, hafta sonlarında bile köylülerin yakalarına yapışıyor. Hemen hemen her köy icralık."
Bandırma Denizcilik Fakültesi`nin üç yıldan bu yana açılamamasının sorumluluğunu ise AKP Balıkesir Milletvekillerinin üstlenmeleri ve bu konuda çaba harcamaları gerektiğine işaret eden Gümüş, " Adeta yediveren bir okul konumundaki bu fakültenin peşini bırakmayacağım" dedi.
Gümüş, esnafın da son derece zorda olduğunun altını çizerken, "Esnafı, bugüne dek bu durumda hiç görmemiştim" diye konuştu.
Önder Balıkçı


Anahtar Kelimeler: 0
  • Perşembe 21.3 ° / 10.9 ° Güneşli
  • Cuma 20.9 ° / 10.4 ° Güneşli
  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli