Bugün, 29 Mart 2024 Cuma

CHP Balıkesir Milletvekili Gümüş, Bütünşehir Yasasına endişeyle yaklaştı

CHP Balıkesir Milletvekili Gümüş, Bütünşehir Yasasına endişeyle yaklaştı

CHP Balıkesir Milletvekili H. Ahmet Gümüş, Bütünşehir Kanun Tasarısı üzerine TBMM Genel Kurulunda söz alıp konuştu.

CHP Balıkesir Milletvekili H. Ahmet Gümüş, Bütünşehir Kanun Tasarısı üzerine TBMM Genel Kurulunda söz alıp konuştu.
Bütünşehir uygulamasına dair, hedefi açıklanmayan bir tasarıyı görüşmeye devam ettiklerini belirten Gümüş, "İçişleri Bakanı`na önce geçen yıl Plan ve Bütçe Komisyonu`nda, geçen ay da İçişleri Komisyonu`nda sordum: "Bütün Şehir Uygulaması zamanla Türkiye`nin tümüne yayılması düşünülen bir idari sistem midir?" diye. Arkadan yine sorduk; "Bu uygulamayla Başkanlık sisteminin altyapısını mı hazırlıyorsunuz?" dedik, cevap vermediler veya veremediler? Oysa cevap vermek göreviydi. Şimdi aynı soruları bu kürsüden yeniden hepinize soruyorum. Atlamadan cevap veriniz" dedi.
Biz anayasa çalışmalarının gidişatından şüpheleniyorduk ki ve bakanların çeşitli beyanatlarından anlıyorduk ki başbakan kendisi için başkanlık sistemini arzu etmekteydi. Arkadan geldi, baklayı ağızlarından çıkardılar. Başbakan, başkanlık sistemini arzu ettiğini açığa vurdu. Başbakan kendisini "başkan" görmek istiyormuş. Biz zaten biliyorduk, Bütünşehir yasası görüntüsü altında bizzat başkanlık sisteminin altyapısını hazırlıyordunuz şeklinde konuşmasına devam eden Gümüş, Hükümete sesleniyorum; tarzınız dürüst değildir. Toplumu yanıltmak istediğiniz anlaşılmaktadır. Böyle hedefi açıklanmayan hazırlıkların altından milleti kandırmak çıkar. Bu tarz ne bu yasayı çıkarmak isteyen meclis grubuna, ne de bir Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti`ne yakışır. "Alıştıra alıştıra ilerlemek, çaktırmadan mesafe almak, halkın dikkatini saptırmak, "hükümetin alışılmış bir davranış tarzı olarak yerleşmektedir. Ya niyetinizi itiraf ediniz ya da; bu tarzınız tarihe böylece geçecektir. Soruyorum;
- Türkiye`nin içinde bulunduğu mevcut gerçeklerle, her ilde seçilmiş bir başkanın yönetimi ile adaleti dağıtmak mümkün olacak mıdır?
- Kimi illerde yerel yönetimler giderek, kendi aralarında örgütlenmiş menfaat gruplarına, mafyavari veya çete gruplarının eline geçerse vatandaşın hali ne olacaktır?
- Terörist faaliyetlere karışmış kişi ve grupların eline böyle büyük yönetim gücünü vermek doğru bir şey mi olacaktır?
- Ülkemizde hukuk sisteminin işleyişi ve seçmenin yönetimi denetleyebilmesi için eğitim seviyesi yeterli midir?
Büyükşehir - Bütünşehir gerekçesiyle Türkiye`nin koskoca idari sistemini değiştirmek istiyorsunuz. Ama buradaki niyeti itiraf etmeyerek vatandaşın algısını değiştirmek niyetindesiniz.
Bakınız, Balıkesir`den örnek vereyim; bir Altınova Beldemiz vardır ki Osmanlı`nın kuruluşundan bu yana Sancak, Cumhuriyet`in kuruluşundan bu yana belediyeliktir. Edincik Beldemiz de aynı şekilde derin ve önemli bir kimliğe sahip belediyeliğe sahiptir. Şimdi siz buraları tarihteki önemlerine bakmadan mahalle yapıyorsunuz. Nerede kaldı tarihe saygı. Bir de Osmanlıcılığın savunucusuyuz diyorsunuz. Nerede kaldı yerel kimliğin devamlılığı."


Anahtar Kelimeler: 0
  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli
  • Pazar 23.7 ° / 12.3 ° Güneşli