Bugün, 18 Nisan 2024 Perşembe

CHP Balıkesir Milletvekili Havutça: 100 yılın faciası”

CHP Balıkesir Milletvekili Havutça:  100 yılın faciası”

CHP Balıkesir Milletvekili Namık Havutça, Soma'da meydana gelen maden kazasıyla ilgili olarak, 100 yılın faciası” değerlendirmesi yaptı. Hükümet yetkililerinin, acıların istismar edilmemesini öne süren açıklamalarının şaşırtıcı bulduğunu belirten Ha

CHP Balıkesir Milletvekili Namık Havutça, Soma'da meydana gelen maden kazasıyla ilgili olarak, 100 yılın faciası” değerlendirmesi yaptı. Hükümet yetkililerinin, acıların istismar edilmemesini öne süren açıklamalarının şaşırtıcı bulduğunu belirten Havutça, şunları söyledi:                     
CHP Balıkesir Milletvekili Namık Havutça, Soma'da meydana gelen maden kazasıyla ilgili olarak, 100 yılın faciası” değerlendirmesi yaptı. Hükümet yetkililerinin, acıların istismar edilmemesini öne süren açıklamalarının şaşırtıcı bulduğunu belirten Havutça, şunları söyledi:
Yüzlerce kişinin yaşamını yitirdiği bir facianın meydana gelmesinde sorumluluk ve ihmalleri bulunanların, başta Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı olmak üzere hesap vermelerini istemek acıların istismarı anlamına gelir mi? Yeni acılar yaşanmaması için bu facianın siyasi sorumlularının mutlaka hesap vermeleri gerekir. Bilindiği gibi, Soma madenleri için daha önce partimizin Manisa Milletvekili Özgür Özel tarafından verilen araştırma komisyonu kurulması önergesi, aynı benim Marmara Denizi kirliliğiyle ilgili önerge gibi AKP oylarıyla reddedilmişti. Şu noktaya da dikkati çekmek isterim ki, bu hükümet, Bandırma-Biga hattını TEHLİKELİ KİMYASAL ÜRETİM İHTİSAS BELİRLEME ALANI yapmayı planlamaktadır. Yine bilindiği gibi, daha önce Güney Marmara'daki beyaz et sektörünün sorunlarıyla ilgili olarak meclise bir araştırma önergesi vermiştim, ancak bu da AKP'nin oylarıyla bu da reddedilmişti. Bu önergeden bir yıl sonra ise Şeker Piliç'in iflası gündeme gelmişti. 
İKİ BAKAN DA HEMEN İSTİFA ETMELİ
Soma'da yaptıkları incelemelerde gördüklerinden dehşete düştüklerini vurgulayan Havutça, şöyle konuştu:
İş sağlığı, iş güvenliği gibi çok önemli konular, ticari şirketlerin parasal hırslarına terk edilemez. Edilirse işte böyle facialar kaçınılmaz olur. İş Güvenliği Yasası'nın, Avrupa Birliği'nin uyarılarına karşın çıkarılmasını sağlamayan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı hemen görevlerinden istifa etmelidir.  Enerji Bakanı, ndan bir yıl önce, facianın yaşandığı maden ocağını çağdaş bir ocak olarak hizmete açmamış mıydı? CHP olarak her iki Bakan hakkında da TBMM'ye gensoru önergesi vereceğiz. Avrupa ülkelerinde iş kazaları 3.98'den 1.5'e düşerken, ülkemizde ise son dönemde % 478 artmıştır.”
BAŞBAKAN'IN ÖFKE KONTROLÜ YOK
Soma'da bir vatandaşa vurduğu görüntülerinin ortaya çıkmasıyla ilgili olarak düşüncelerini de açıklayan Havutça, şu değerlendirmede bulundu:
Bu görüntülere hiç şaşırmadım. Çünkü daha önce de vatandaşa ‘Ananı da al, git!' diyen, 15 yaşında öldürülen Berkin'in annesini halka yuhalatan, Danıştay'daki toplantıda Barolar Birliği Başkanına ‘edepsiz' diyen, kendisini eleştiren herkese öfke kusup, hakaretler eden, herkesten, ‘Padişahım sen çok yaşa' denmesini bekleyen bir diktatör var. Kısacası öfke kontrolü bulunmayan, her çeşit empatiden uzak bir kişilik yapısı. Bu kişiden her şey beklenir.”




Anahtar Kelimeler: 0
  • Perşembe 23.1 ° / 11.9 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 23 ° / 11.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu