Bugün, 28 Nisan 2024 Pazar

CHP, AKSA iddialarını TBMM’ye taşıdı

CHP, AKSA iddialarını TBMM’ye taşıdı

Balıkesir’de doğalgaz faaliyetlerini üstlenen Aksa Enerji şirketine ilişkin iddialar Türkiye Büyük Millet Meclisi gündemine taşındı.

Balıkesir’de doğalgaz faaliyetlerini üstlenen Aksa Enerji şirketine ilişkin iddialar Türkiye Büyük Millet Meclisi gündemine taşındı. 
CHP Balıkesir Milletvekili Ensar Aytekin, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’in yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesiyle konuyu gündeme taşıdı. 
Aksa Enerji Şirketi’nin Balıkesir’deki doğalgaz altyapı çalışmalarında yüklenicileri ile birlikte yürüttüğü faaliyetlerdeki iddiaları gündeme getiren Milletvekili Aytekin, Balıkesir’in doğalgaz hattı faaliyetlerini üstlenen AKSA şirketinin, alt işverenleriyle birlikte il genelinde ciddi mağduriyetler yarattığı ve en önemlisi de alt yapı faaliyetlerinde şartnameye uymadığına ilişkin ciddi iddiaların olduğunu öne sürdü. 
Konunun araştırılmasını isteyen Aytekin, önergesinde şu ifadelere yer verdi: “Doğalgaz alt ve üst yapı faaliyetlerinin birçok ilimizde yürütüldüğü ve illere göre enerji şirketlerinin işi sahiplendiği bilinmektedir. Balıkesir ilimizde ise doğalgaz çalışmalarının Aksa Enerji şirketi eliyle yapıldığı görülmektedir. Aksa Enerji şirketinin mevzuata uygun bir şekilde davranması ise yasal bir yükümlülüktür. Bununla birlikte bir takım aksaklıklar ve ciddi iddialar ise il genelinde dikkat çekmektedir. 
Bu kapsamda; Aksa Enerji’nin Balıkesir ili genelindeki alt yapı çalışmalarında kaç alt yüklenici firma faaliyet göstermektedir? Doğalgaz alt yapı çalışmaları kapsamında, şirketin Cumhuriyet Halk Partili belediyelerin olduğu yerde, yerel yönetimlere haber vermeden, kendi gündemleriyle kazı ve inşaat işleri yürüttüğü doğru mudur? Firmanın özellikle Körfez bölümü olarak bilinen Burhaniye, Gömeç, Edremit ilçelerinde çalıştırdıkları alt işverenlerin teknik şartnameye uygunluk denetimi yapılmakta mıdır? Edremit, Gömeç ve Burhaniye ilçelerinde standartlara uygun derinliklerde kazı yapılmadığı, standart dışı malzeme kullanıldığı ve standart dışı dolgu malzemeleri ile kapatıldığı doğru mudur? Döşenen hattın üzerindeki dolgu malzemelerinin bölgedeki dere yatakları ve denizden elde edilen taş ve kum ile doldurulduğu doğru mudur? Olası bir kaza anında, yaşanacak patlamada telafisi mümkün olmayan son derece tehlikeli sonuçlar ortaya çıktığında bunun sorumlusu kim olacaktır? Bakanlık olarak, Balıkesir’in Körfez ilçeleri olarak bilinen ve doğalgaz hattı döşenen Edremit, Burhaniye ve Gömeç’te döşenen hat boyunca numune alınıp toprak analizi yapılmış mıdır? İşin sahibi Aksa Enerji şirketine karşı Bakanlığınızın ruhsat durdurma, faaliyetten men vs. bir idari işlemi var mıdır? Aksa Enerji şirketiyle birlikte projenin alt işverenleri olan; Çavdar Hafriyat şirketi, Akden Mühendislik ve proje denetçisi olan Arz Mühendislik’in bahse konu ihmallerdeki payına ilişkin Bakanlığınızca başlatılan bir inceleme var mıdır?”   
Haber Merkezi



Anahtar Kelimeler: iddialarını taşıdı
  • Pazar 15.6 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 14.7 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Salı 15.4 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı