Bugün, 18 Nisan 2024 Perşembe

CHP Sinop Milletvekili Karadeniz´den TBMM´ye önerge

CHP Sinop Milletvekili Karadeniz´den TBMM´ye önerge

?Yolcu ve yük taşımacılığındaki ÖTV kaldırılsın?

Cumhuriyet Halk Partisi(CHP) Sinop Milletvekili Barış Karadeniz, taşımacıları sevindirecek yasa önerisini Türkiye Büyük Millet Meclisi(TBMM) Başkanlığına sundu. Karadeniz´in, yolcu ve yük taşımacılığı amaçlı kullanılan mazotta Özel Tüketim Vergisi(ÖTV) istisnası sağlanması önerisi kabul edilirse, haksız rekabet nedeniyle mağdur olan taşımacılık sektörü nefes alacak. CHP Milletvekili Karadeniz´in, ÖTV Yasası´nda değişiklik öngören yasa önerisi kabul edildiğinde, karayolu ile yolcu ve yük taşımacı yetki belgesine sahip olan, kendi nam ve hesabına taşımayı bir ücret karşılığı üstlenen gerçek veya tüzel kişilerden motorin için ÖTV alınmayacak.
?Karayolu, havayolu, demiryolu, denizyolu, birbiriyle rekabet içinde bulunmadan birbirlerini tamamlayan yapıda ilerleyen sektörler olmalıdır? denilen yasa önerisinin gerekçesinde, demiryolu ve havayolu şirketlerine tanınan ÖTV istisnalarının karayolu ile yük ve yolcu taşımacılığı yapan sektörün haksız rekabete uğradığı belirtildi. Gerekçede, ?Havayolu yolcu taşımacılığı ile karayolu taşımacılığı arasındaki rekabet, karayolu ile yolcu taşıyan otobüs işletmelerinin aleyhine bir boyut almıştır. Bu durumu sadece yolcu taşımacılığı alanında değil, eşya ya da mal taşımacılığı alanında görmek mümkündür. Karayolu taşımacılığında en önemli maliyet unsuru olan akaryakıt fiyatlarıdır ki, Türkiye´deki akaryakıt fiyatlarının, dünya akaryakıt fiyatlarının üzerinde olduğu gerçeği, taşımacılık sektörünün, emeğinin karşılığını alamamasına yol açmaktadır. Bu nedenledir ki, sektörler arasında devletin kendi eliyle yaratacağı haksız rekabet ortamı, evrensel hukuka ve sosyal devlet ilkelerine aykırıdır. Bu aykırılığın ortadan kaldırılması için kentler arası yük taşımacılığı yapan ve yaklaşık 15 milyon kişinin geçimini sağladığı bu sektörde ÖTV uygulamasının kaldırılması doğru olacak, mağduriyet yaşayan sektörün sorununa çözüm getirecektir? değerlendirmesine yer verildi.
ALİ ACAR: ?YILLARDIR BU UYGULAMAYI BEKLİYORUZ?
Bu arada, Bandırma Şoförler ve Otomobilciler Odası olarak yıllardır bu uygulamayı beklediklerini vurgulayan Yönetim Kurulu Başkanı Ali Acar, ?Dilerim, bu yasa önerisi yasalaşır ve sektörde çalışanlar biraz olsun rahat bir soluk alır. Artık, bu haksız rekabete son verilmelidir? dedi.
Haber : Önder Balıkçı



  • Perşembe 23.1 ° / 11.9 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 23 ° / 11.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu