Bugün, 20 Nisan 2024 Cumartesi

CHP Milletvekili Namık Havutça: "Zeytin ve zeytinyağı sektörümüz yok oluyor"

CHP Milletvekili Namık Havutça:

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Balıkesir Milletvekili Namık Havutça, zeytin üreticilerinin ve zeytincilik sektörünün sorunlarının incelenip araştırılması...

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Balıkesir Milletvekili Namık Havutça, zeytin üreticilerinin ve zeytincilik sektörünün sorunlarının incelenip araştırılması için TBMM Başkanlığına araştırma önergesi verdi. Havutça, önergesinde, ülkemizdeki zeytinciliğin giderek yok olduğuna dikkat çekerken, birçok ülkenin, zeytinciliğin gelişmesi amacıyla sektöre önemli teşvikler verdiğinin altını çizdi.
TARIM POLİTİKALARI ÜRETİ-CİYİ ÜRETEMEZ DURUMA GETİRDİ
Devletin denetiminde bulunan TARİŞ´in yanı sıra Marmarabirlik´in, ülkemiz zeytincilik sektöründe başarılı çalışmalar gerçekleş-tirdiğine işaret eden Havutça, şu değerlendirmede bulundu:
"Ülkemizde, son dönemlerde uygulanan tarım politikaları, üreticiyi, çiftçiyi artık yaşayamaz, üretemez ve yaşamlarını topraklarından kazanamaz duruma getirmiştir. Zeytin ve zeytinyağı sektörü, ülkemiz için üretim, istihdam ve ihracat boyutuyla önem taşımaktadır. Türkiye, dünya zeytin ağacı varlığı açısından dördüncü, zeytinyağı üretimi yönünden beşinci sırada yer alıyor. Zeytin ağacı varlığımız 132 milyon, meyve veren ağacımız 33 milyonu buluyor. Toplamda 165 milyon ağaca sahibiz. Ancak, hâlâ sektörde akılcı bir üretim plânımız yok. Akdeniz, Ege ve Marmara kıyılarında yer alan zeytinlikler, ranta kurban gidiyor. Bu alanlar, iskâna açılıp, otel ve motele dönüştürülüyor."
HİLELİ ÜRETİME CEZALAR YETERSİZ
Devletin, hileli zeytinyağı üretimine de seyirci kaldığını öne süren Havutça, şu değerlendirmede bulundu:
"Zeytinyağında, ´tağşiş´ olarak tanımlanan hileli karışım suçuna verilen cezalar yetersiz. Aynı firmalar, Bakanlık tarafından sürekli ifşa edilmesine karşın hileli satışlar sürüyor ve milyonlarca lira hileli kazanca engel olunamıyor. Vatandaşı kandırarak, toplumun sağlığıyla oynayan bu firmalar, sektörün dürüst üreticilerine ve zeytinciliğin geleceğine büyük darbe vuruyor. Bu nedenlerle zeytin üreticilerinin ve zeytincilik sektörünün sorunlarının artık ciddiyetle ve bilimsel olarak ele alınıp, gerekli önlemler bir an önce yaşama geçirilmeli, sektörün içinde büyük sıkıntılar yaşayanların mağduriyetlerine son verilmelidir."

Haber Merkezi



  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 21.3 ° / 6.1 ° Güneşli
  • Pazartesi 22.5 ° / 9.7 ° false